Placuszki śniadaniowe - składniki na około 15 placuszków
1 jajko300 ml mleka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju
Jajko wbijamy do miski. Wlewamy mleko i miksujemy blenderem, by powstała jednolita masa.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Wsypujemy do masy mlecznej i miksujemy blenderem, by powstało jednolite ciasto. Wlewamy olej, chwile miksujemy. Odstawiamy na 15 minut, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placuszki na niedużym ogniu. Placki przewracamy na druga stronę, kiedy na wierzchu pojawiać się zaczną bąbelki powietrza, a spód będzie zrumieniony.
Placuszki śniadaniowe najlepiej smakują ciepłe, polane miodem i podane ze świeżymi owocami.
Nie wiem dlaczego, ale takie jasne są moimi ulubionymi :)
OdpowiedzUsuńNatalie, ja zawsze takie robię
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te placuszki. :)
OdpowiedzUsuńMajanko, dzięki!
OdpowiedzUsuńPiękne placuszki, zastanawiam się tylko, czy można by je zrobić i podać w wytrawnej wersji???
OdpowiedzUsuńAnonimie, nie próbowałam, bo zdecydowanie bardziej wolę wersję na słodko, ale myślę, że nie stracą wiele w wersji wytrawnej
OdpowiedzUsuń