Naleśniki gryczane

poniedziałek, 9 marca 2015

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane to kolejny pomysł na danie podczas detoksu cukrowego.Choć mąka pszenna jest zakazana, kasza gryczana już nie. Więc kasza zmiksowana w młynku na mąkę może być podstawą naszych naleśników. A z czym podać naleśniki, by były sycącym, pełnowartościowym daniem? Ja wykorzystałam połączenie kapusta kiszona i ryba, znane na przykład z tej tarty. Kapustę przesmażyłam z przyprawami, dodałam wędzona rybę i smaczny farsz, który idealnie smakowo wypełnia naleśniki gryczane, gotowy! Przepis na naleśniki z Kwestii Smaku.
Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane - składniki na 10 naleśników

100 g mąki gryczanej
szczypta soli
2 jajka
300 ml mleka (u mnie owsiane)
 2 łyżki oleju lub roztopionego masła

Mąkę wsypujemy do wysokiego kubka. Dodajemy jajka i sól, wlewamy mleko i miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy olej i jeszcze chwilę mieszamy.
Naleśniki gryczane
Naleśniki smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu. U mnie była to patelnia o średnicy 24 cm.

7 komentarzy

  1. Nie raz i nie dwa robiłam juz naleśniki z maki gryczanej :) sa pyszne! choć nie każdemu smakują :)
    Ja zazwyczaj ciasto odstawiam na przynajmniej godzinę by maka napęczniała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiewióro, wypróbuję następnym razem z odstawieniem ciasta

    Magdaleno, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jakie one są ładne !Nie robiłam jeszcze gryczanych nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydają się być trochę bardziej "łamliwe"

    OdpowiedzUsuń
  5. Cenowy, tylko się wydaje, brzegi mogą sprawiać takie wrażenie, bo naleśniki są dość cienkie i delikatne

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!