Babka cytrynowa

piątek, 20 lutego 2015

Babka cytrynowa

Aż dziwne, że babka cytrynowa pojawia się na blogu tak późno, bo wszelkie wypieki z cytrusową nutą uwielbiam. Na szczęście nie tylko ja (wiecie, dupa rośnie;)) lubię takie ciacha, dlatego ten wypiek to takie spełnianie kulinarnych życzeń bliskich. I dzięki temu ja mam smakowity przepis na bloga, skubnęłam trochę babki, a inni się nią zajadają z taką samą radością jak moja. I przy okazji przetestowałam nową foremkę:) Babka jest idealnie cytrynowa, wilgotna i banalnie prosta w wykonaniu. Przepis z książki Donny Hay - The new classics, z moją małą zmianą - zmniejszeniem ilości cukru.
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa - składniki na małą formę lub formę 8.5x26.5 cm

225 g mąki pszennej t.450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g miękkiego masła
1 czubata łyżka skórki startej z cytryny
200 g cukru
2 jajka
125 ml mleka

Masło i skórkę z cytryny ubijamy przez 3 minuty na puszystą masę. Wsypujemy cukier partiami, cały czas ubijając, by powstała jasna masa. Miksujemy kilka minut, dy dobrze napowietrzyć składniki.
Babka cytrynowa
Do masy maślano-cukrowej wbijamy jajka i ubijamy przez kolejne 4 minuty, by składniki dobrze połączyły się i powstała jednolita masa.

Mąkę mieszamy z proszkiem o pieczenia. Połowę przesiewamy do misy z ciastem, zaczynamy miksować i wlewamy jednocześnie połowę mleka. Miksujemy do wymieszania składników, po czym wsypujemy resztę przesianej mąki, chwilę miksujemy i wlewamy resztę mleka. Nie miksujemy już długo, tylko do połączenia składników.
Babka cytrynowa
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 45-50 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę cytrynową studzimy w foremce, a kiedy ciasto wystygnie, wyjmujemy i dekorujemy wierzch lukrem.

7 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!