Chleb z cheddarem

wtorek, 6 stycznia 2015

Chleb z cheddarem

Spory kawałek sera cheddar od jakiegoś czasu wołał mnie z końca lodówki, a że miałam też ochotę na świeży domowy chleb, połączyłam te dwie kwestie i tak powstał chleb z cheddarem. Chlebek ma niezwykły smak dzięki serowi, świetny żółty kolor i delikatni chrupiąca skórkę. Smakuje dobrze nie tylko świeży, ale i po kilku chwilach w tosterze - za każdym zapach sera uwodzi. Następnym razem dodam do niego garść oregano i podmienię część mąki na razową, co z pewnością jeszcze podbije smak, choć i w tej wyjściowej formie jest wart zjedzenia choćby kromeczki. Przepis z książki The bread Bible z moimi zmianami.
Chleb z cheddarem

Chleb z cheddarem - składniki na 1 bochenek

Składniki na sponge:
170 g mąki pszennej jasnej (lub chlebowej)
206 g ciepłej wody
1 łyzka miodu
2 g drożdży instant

Składniki na ciasto właściwe:
160 g mąki pszennej jasnej (lub chlebowej)
2 łyżki mleka
3 g drożdży instant
30 g miękkiego masła
100 g cheddara (pokruszonego)
1 czubata łyżeczka soli
2 łyżeczki musztardy dijon
1/4 łyżeczki pieprzy cayenne

Dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn-sponge, mieszając wszystkie składniki w salaterce. Przykrywamy salaterkę folią spożywczą i odstawiamy na kuchenny blat na całą noc.
Chleb z cheddarem
 Następnego dnia przygotowujemy chleb - zaczyn wraz z mąką, mlekiem, drożdżami i masłem wyrabiamy na niskich obrotach miksera z końcówką hak. Kiedy składniki połączą się, a ciasto zmieni się w miarę jednolita kulę ciasta dodajemy sól, pokruszony ser musztardę i pieprz. Wyrabiamy przez następne 5 minut, by wszystkie składniki połączyły się.
Chleb z cheddarem
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5-2 godziny, by ciasto wyrosło.

Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat, chwilę wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem keksówki o wymiarach 20x9cm. Chlebek ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5 godziny do podrośnięcia.

Chleb z cheddarem pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 20 minut i dopiekamy w temperaturze 175 stopni przez kolejne 10 minut. Studzimy na kratce.

7 komentarzy

  1. Pomysł genialny! Już wyobrażam sobie taki chlebek zapieczony i maczany w serku wiejskim :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki indeks mąki, zwykła czy coś ok 1800?

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam cheddar!!! ależ to musi byc pyszny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nino, warto spróbować:)

    Natalie, dzięki!

    Anonimie, mąka jasna=zwykła

    Marianko, jest pyszny, jeśli cheddar uwielbiasz to koniecznie do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczywo z serem, ma w sobie coś takiego, że nie umiem się oprzeć... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. gin, cieszę się, że wpadł Ci w oko:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!