Zupa miso z tofu i grzybami

środa, 31 grudnia 2014

Zupa miso z tofu i grzybami

Zupa miso z tofu i grzybami to świetny zimowy rozgrzewacz czy zamiennik domowego rosołu. Sprawdzi się idealnie po sylwestrowej zabawie - nie tylko rozgrzeje i pobudzi do życia, ale i napełni żołądek i dostarczy niezbędnych składników - białka, węglowodanów i tłuszczy w łatwej do przyswojenia formie. Robi się go bardzo szybko, a i można wymieniać bazowe składniki - dodać krewetki lub rybę, inny azjatycki makaron oraz wymienić zieleninę. Niezależnie od składników, smakuje pysznie. Przepis z tego bloga, z moimi małymi zmianami.
Zupa miso

Zupa miso - składniki na 2 porcje

150 g naturalnego tofu
100 g świeżych grzybów shitake
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu tamari (lub sojowego)
1 łyżeczka sosu sriracha (można zastąpić inny ostrym sosem z chilli)
4 cm kawałek imbiru grubości palca wskazującego
3 suszone grzyby shitake

750 ml wrzątku
1/4 szklanki pasty miso (u mnie czerwona)
duża garść szpinaku baby (lub zwykłego poszatkowanego lub innej zieleniny  np. jarmużu)
1 wiązka makaronu soba
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Tofu kroimy w małą kostkę, grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry.
Olej sezamowy, 2 łyżki tamari i sos sriracha mieszamy w misce, dodajemy tofu i grzyby, mieszamy dłonią, by sos pokrył składniki. Odstawiamy na 5 minut, a potem pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, by tofu zezłociło się.
Zupa miso
Imbir obieramy i kroimy w plastry. Zalewamy wrzątkiem suszone grzyby i imbir, zostawiamy na 20 minut. Odcedzamy i dodajemy pastę miso - dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Zupa miso
Dodajemy odcedzone grzyby i makaron soba, gotujemy je w bulionie 5 minut, aż makaron będzie miękki. Dodajemy szpinak i upieczone tofu oraz grzyby. Dodajemy łyżkę sosu tamari do smaku.

Zupę miso podajemy posypaną posiekanym szczypiorem.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!