Parkin

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Parkin

Parkin to angielskie ciasto, którego głównymi składnikami jest mąka z płatków owsianych i melasa. Ciasto ma lekko lepką konsystencję i obłędny, głęboki imbirowy aromat. Parnik może świetnie zastąpić aromatyczny polski piernik, to ciasto jest lżejsze, bardziej puchate i wilgotne. Zasmakuje tym, którzy nie przepadają za cynamonowymi wypiekami, ale nie chcieliby rezygnować z pachnących przyprawami korzennymi wypiekami. Dobrze przechowywane może postać kilka dni, choć ciężko powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejny kawałek. Przepis z magazynu Food and Travel.
Parkin

Parkin - składniki na foremkę o wymiarach 23x23cm

100 g mąki pszennej jasnej
100 g mąki owsianej lub pszennej razowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g brązowego cukru
80 g masła
80 g melasy
80 g golden syropu
3 jajka

W misce mieszamy mąki, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia.
Parkin
Cukier masło, melasę, golden syrup umieszczamy w garnuszku i gotujemy na średnim ogniu, by masło rozpuściło się. Studzimy.

Jajka ubijamy i wlewamy cukrowo-maślaną mieszankę, cały czas ubijając, aż składniki połączą się. Wsypujemy suche składniki i dalej ubijamy, aż powstanie jednolite ciasto.
Parkin
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Parkin pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut - do suchego patyczka.

11 komentarzy

  1. Wyglada mega apetycznie. Jeszcze nigdy nie jadlam i nie pieklam ale juz czytajac Twoj opis mam ochote biec do kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WYglada super!
    Czy myslisz, ze mozna uzyc tylko maki owsianej?
    Pozdrawiam serdecznie
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  3. Majko, lepiej biegnij, ciasto jest super:)

    anno, jasne, zwiększ tylko porcję spulchniaczy do 1/2 łyżeczki każdy

    OdpowiedzUsuń
  4. Justyno, miło mi to słyszeć

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można użyć zwykłego miodu zamiast melasy i golden syropu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczywiście, choć melasa wpływa tu na głębię smaku. Może trochę miodu gryczanego?

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!