Śledzie z imbirem - składniki
2 filety śledziowe w oleju1 biała cebula
1/2 szklanki octu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzy ziarnistego kolorowego
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 limonki
Matiasy moczymy w wodzie lub w mleku przez całą noc. Osączamy, kroimy w kawałki szerokości ok. 4cm.
Cebulę kroimy w cieniutkie plasterki.
Ocet, cukier, sól umieszczamy w garnuszku, zalewamy szklanka wody. Dodajemy pieprz ziarnisty, listek laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego i zagotowujemy całość. Dodajemy do wrzątku cebulę., zdejmujemy z ognia i studzimy.
Kiedy zalewa ostygnie, dodajemy łyżkę imbiru i skórkę z 1 limonki.
Drugą limonkę kroimy w cieniutkie półplasterki. Układamy warstwami cebulę, śledzia, plastry limonki i zalewamy całość zalewą. Limonkowe śledzie z imbirem smakują najlepiej, kiedy smaki się przegryzą.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKingo Łucjo, dziękuję!
OdpowiedzUsuńPysznie i ten piekny talerz...pozdrawiam.Neblina(Joanna Szczepańska)
OdpowiedzUsuńJoasiu, dziękuję!
OdpowiedzUsuń