Tajskie czerwone curry z dorszem

środa, 19 listopada 2014

Tajskie czerwone curry z dorszem

Byłam niedawno w tajskiej knajpce ze znajomym, oni zamówili czerwone curry z dorszem, ja danie z woka (które z pewnością wkrótce pojawi się na blogu), ale właśnie to curry narobiło mi takiego smaka, że nie czekając długo, przygotowałam je sama. Dodałam inny zestaw warzyw, by danie było bardziej treściwe i wyszło pysznie. Idealnie pasuje do tego curry ryż, który idealnie wchłania aromatyczny sos. Danie idealne na jesień, bo rozgrzewa lepiej niż termos herbaty! Przepis ze zmianami stąd.
czerwone curry z dorszem

Tajskie czerwone curry z dorszem - składniki na 2-3 porcje

2 szalotki
1 łyżka oleju
3 łyżki czerwonej pasty curry
puszka (400ml) mleka kokosowego
200 ml bulionu warzywnego
sok z 1 limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 mała czerwona papryka
150 g groszku curowego
120 g mini kolb kukurydzy
2 polędwice z dorsza - około 300 g


Szalotki siekamy w drobną kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulki. Dodajemy pastę curry i smażymy, mieszając, przez minutę i zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dokładnie mieszamy całość i gotujemy na średnim ogniu, by płyn lekko bulgotał, przez 10 minut.

W międzyczasie oczyszczamy paprykę z gniazda nasiennego i kroimy w paski szerokości palca. Następnie kroimy w sporą kostkę.
Kukurydzę kroimy na 3 części.
Polędwicę z dorsza kroimy wzdłuż na pół, a następnie w sporą kostkę.
czerwone curry z dorszem
Do sosu dodajemy sos sojowy, cukier i sok z limonki. Dodajemy pokrojoną paprykę i gotujemy 4 minuty. Następnie dodajemy groszek cukrowy, gotujemy 3 minuty. Na koniec dodajemy na patelnie kukurydzę oraz pokrojona rybę. Gotujemy, aż ryba będzie gotowa, a jej mięso białe, ale nie rozpadające się - około 3-4 minut.

Próbujemy dania, w razie potrzeby doprawiamy cukrem lub sokiem z limonki. Dekorujemy świeżą kolendrą i bazylią. Czerwone curry z dorszem podajemy z ryżem.

8 komentarzy

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry. A takie rybne to chyba najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna zupa! i jaka pyszna być musi...

    OdpowiedzUsuń
  3. majko, super, ja też bardzo lubię:)

    Wiewióro, to bardziej danie główne niż zupa, sos jest dość rzadki, ale idealnie pasuje do ryżu

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie kupić groszek cukrowy? :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Nat, w lidlu bywa a tak to w dobrym warzywniaku

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdzie można kupić mini kolby i w jakiej formie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem trudno je dostać ale w każdym większym markecie powinny być - szukaj ich w słoiku lub puszce. Teraz akurat można je kupić w ramach tygodnia azjatyckiego w Lidlu.

      Usuń
  7. Dziękuję, w takim razie zrobię zapasy i koniecznie wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!