Parathas - indyjskie chlebki

piątek, 24 października 2014

Parathas - indyjskie chlebki

Parathas to płaskie chlebki pochodzące z Indii, które robi się nadzwyczaj szybko, a wykorzystać je można jako dodatek do wielu dań. Parathas to idealny kompan aromatycznego curry (świetnie do maczania w sosie i używania zamiast sztućców!) czy zupy dhal, ale można je śmiało wyprowadzić z kuchni indyjskiej podając jako dodatek do zup i sałatek. Placki smakują najlepiej na ciepło, zaraz po usmażeniu, choć wystudzone świetnie zastąpią pieczywo do kanapek i będą stanowić świetnie spody do pizzy. Przepis Jamiego Olivera z książki Jamie's comfort food..
Parathas - indyjskie chlebki

Indyjskie chlebki - składniki na 8 placków

300 g mąki pszennej jasnej
300 g mąki pszennej razowej
2 łyżki oliwy z oliwek
duża szczypta soli
400 ml mleka 2%

Mąki mieszamy w misce z dużą szczyptą soli i oliwą i mlekiem. Wyrabiamy jednolite, delikatnie lepkie ciasto. Wyrabiamy je na posypanym mąka blacie, przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 20 minut.
Parathas - indyjskie chlebki
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Każdą wałkujemy na prostokątny placek o wymiarach mniej więcej takich, jak kartka A4. Wierzch placka delikatnie smarujemy oliwą i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie zwijamy w ślimaka.
Parathas - indyjskie chlebki
Każdego ślimaka wałkujemy płasko na placek grubości maksymalnie 0.5 cm.
Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją delikatnie oliwą. Smażymy placki po 3 minuty z każdej strony, aby zbrązowiły się na wierzchu. Indyjskie chlebki odkładamy na kratkę i posypujemy po wierzchu solą.

13 komentarzy

  1. Świetne!
    Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, dziękuję! Buziaki:)

    RedHead, i nie tylko:)

    ILoveBake, w opisie napisałam, przeczytaj.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszly Ci nawet ladniejsze niz Jamiemu ;) Wlasnie kupilam te najnowsza ksiazke Jamiego. Zasiadam wlasnie do jej przejrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie chlebki, za to nie lubię tradycyjnego, polskiego pszennego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Korniku wyglądają obłędnie i zdecydowanie są idealne zamiast sztućców, a o ile ładniejsze i smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne , lubię takie mini chlebki , jeszcze indyjskie ,,ach

    OdpowiedzUsuń
  7. boję się je piec...

    zjadłabym chyba wszystkie...

    :P

    OdpowiedzUsuń
  8. jakież piękne te Twoje zdjęcia :) !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Majko, mnie się podoba, już mam pozaznaczane swoje typy i jak widać testuję:)

    Magdaleno, zwykłego pieczywa ostatnio jakoś nie jem, ale chlebki warto spróbować

    Karolka, i nie trzeba zmywać:)

    Alu, są super, szczególnie do dać z sosami, kiedy można je w nich maczać

    Zuza, coś jeść trzeba:)

    Kulinrna Fuzjo, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Marta , kusisz , kusisz i coś czuje ,że się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Alu, coś mi mówi, że już je zrobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!