Dyniowa babka marmurkowa

środa, 22 października 2014

Dyniowa babka marmurkowa

Babka marmurkowa kojarzy mi się z dzieciństwem. Mama często piekła takie dwukolorowe ciasto w dużej formie z kominkiem. Ja przygotowałam jesienną wariację tego ciasta, dodając puree z dyni. Wyszła z tego przyjemnie pomarańczowa babka marmurkowa, która zachwyca smakiem. To ciasto jest wilgotne, pyszne i zaskakuje po przekrojeniu intensywnym pomarańczowym kolorem. Osoba, do której babka trafiła, była wniebowzięta i zapewniała, że ciasto jest przepyszne. Zachęcam do upieczenia!
Dyniowa babka marmurkowa

Dyniowa babka marmurkowa - składniki

1 1/2 szklanki puree dyniowego
1 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do dań z dyni
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki niesłodzonego kakao

Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
Przyprawę do dyni mieszamy z dyniowym puree.

Cukier ubijamy z olejem. Dodajemy jajka i ubijamy, by składniki połączyły się w jednolitą masę. Następnie dodajemy puree z dyni i mieszamy. Miksujemy, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy jeszcze chwilę.
Dyniowa babka marmurkowa
3 czubate łyżki ciasta odkładamy do miseczki i mieszamy z kakao. Resztę ciasta wlewamy foremki - u mnie silikonowa do babki z kominkiem. Ciasto kakaowe nakładamy na środek ciasta dyniowego, dookoła kominka. Delikatnie mieszamy łyżką, by masy wymieszały się.

Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez 40 minut. Upieczoną dyniową babkę studzimy w foremce, a następnie wyjmujemy z foremki.

16 komentarzy

  1. RedHead, dzięki

    Inspirowane Smakiem, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. CUDOWNE zdjęcia! a ta babka... wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozpływam się i nad babą i nad zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Konczi i Szpileczka, jest super:)

    ChilliJemy, dziękuję i polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba taka jesienna wersja popularnego marmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ilość cukru mnie oszołomiła i na pewno dałabym mniej, ale poza tym bardzo mi się podoba! :) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zuza, dzięki

    Zielenino, babki wychodzi dość dużo, osobnik jedzący nie narzekał na słodkość, ale wszystko według gustu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Korniku kochany ta babeczka to niebo w przysłowiowej gębie:) ... piekłam ją kilkukrotnie w zeszłym roku i na pewno upiekę i w tym .... tylko dynie zakupię:). Spróbuję zrobić ją w pełnoziarnistej wersji ... ciekawe czy będzie równie pyszna?:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!