Spring rolls z krewetkami i mango

piątek, 15 sierpnia 2014

Spring rolls z krewetkami i mango

Uwielbiam spring rolls i wszelkie odmiany tych napakowanych pysznymi składnikami ryżowych pakiecików. Najbardziej lubię jeść je na surowo lub gotowane na parze, maczane chociażby w sosie sojowym. Typowe sajgonki smażone w tłuszczu zazwyczaj rzadko goszczą w mojej kuchni. Po spring rolls z tofu i sajgonkach na parze przyszła pora na bardziej egzotyczne spring rolls z krewetkami i mango. Warto zanurzyć swoje zęby w tych spring rollsach, by odkryć ferie barw ukrytych w nich składników - mango, marchewki, ogórka i innych smakołyków. To zestawienie jest idealne na lato, lekkie, orzeźwiające, ale sycące.
Spring rolls z krewetkami i mango

Spring rolls z krewetkami i mango - składniki na 14 roladek

180 g świeżych, ugotowanych krewetek (różowych)
1 łyżka miodu
1 1/2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki świeżo zmielonych papryczek chilli
70 g makaronu ryżowego
100 g obranego mango (połowa średniej wielkości mango)
1 ogórek
1 marchewka średniej wielkości
40 g sałaty rzymskiej lub lodowej
5 łyżek jasnego sosu sojowego
3 łyżki słodkiego sosu chilli
14 arkuszy papieru ryżowego

Zaczynamy od zamarynowania krewetek - miód, oliwę, zmiażdżony czosnek i zmielone chilli mieszamy, dodajemy krewetki i mieszamy, by marynata je pokryła. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie krewetki smażymy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie kroimy na pół wzdłuż.
Spring rolls z krewetkami i mango
Makaron zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 5 minut, aż zmięknie, odcedzamy i przekładamy do miski.
Marchewkę obieramy, kroimy w słupki. W takie same słupki kroimy ogórka (nie obieramy go) oraz mango. Dodajemy do makaronu.

Sałatę kroimy w paski szerokości kciuka.
Spring rolls z krewetkami i mango
Do miski z makaronem i warzywami dodajemy też krewetki oraz sos sojowy i sos chilli. Mieszamy dokładnie. 

Każdy arkusz papieru ryżowego zwilżamy wodą po dwóch stronach. Na dole placka, po środku układamy porcję warzyw z makaronem oraz trochę sałaty. Składamy boki papieru i zwijamy go od dołu, tworząc rulon. Tak postępujemy z każdym plackiem, do momentu, aż skończy nam się makaron.
Spring rolls z krewetkami i mango
Spring rolls z krewetkami jemy na surowo, bez smażenia, maczając w ulubionym sosie.

7 komentarzy

  1. Świetne połączenie, musiało być pyszne!
    Śliczne zdjęcia ;)

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Milena, dzięki, faktycznie było pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, tak świeżo i soczyście :-) u mnie dzisiaj pieczone ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. kuchniainspirowananaturą, polecam:)

    poproszedokladke, wiesz co dobre;)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę przyznać, że sajgonki to moje najulubieńsze 'lekkie lunche', ale na surowo czy na parze ich nigdy nie jadłam. zazwyczaj pieczone no i... no lubię dobrze usmażone (ale nie te ociekające tłuszczem, czy nie daj boże fryturą), bo czasem też sobie dogadzam, licząc, że talia i biodra się nie dowiedzą :) muszę spróbować tych z mango, wyglądają bardzo smacznie :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu, to ja muszę upiec, bo takich jeszcze nie miałam okazji próbować. Jeśli, jak ja, jesteś miłośniczką tych pakiecików z różnymi farszami, myślę, że te Ci posmakują:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!