Lemoniada brzoskwiniowa

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Lemoniada brzoskwiniowa

Dziś lemoniada brzoskwiniowa, bo w upały warto sięgnąć po coś ciekawszego niż sama woda. Szczerze powiem, że brzoskwinie nie należą do moich ulubionych owoców (bardziej wolę ich siostry - morele lub nektarynki), dlatego wymyśliłam, że zamiast je jeść można je... wypić! Żeby wydobyć jeszcze więcej słodyczy z brzoskwiń, pieczemy je najpierw, dzięki czemu lemoniada ma głęboki, brzoskwiniowy smak. Świetnie orzeźwia, szczególnie, jeśli posiedzi swoje w lodówce.
Lemoniada brzoskwiniowa

Lemoniada brzoskwiniowa - składniki na litr lemoniady

4 brzoskwinie
3 cytryny
1/2 szklanki cukru
3 szklanki wody

1/2 szklanki cukru i 1/2 szklanki wody umieszczamy w garnku i gotujemy, aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do wystudzenia.
Lemoniada brzoskwiniowa
Brzoskwinie kroimy na pół, usuwamy pestkę i układamy skórką do dołu na blaszce od piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Odstawiamy do wystudzenia, a następnie zdejmujemy skórkę z owoców.

Z cytryn wyciskamy sok i mieszamy do z syropem cukrowym.
Lemoniada brzoskwiniowa
Brzoskwinie miksujemy wraz z odrobiną wody w malakserze na gładko. Dodajemy resztę wody (2,5 szklanki) oraz lemoniadę cytrynową i mieszamy. Przelewamy do butelki i schładzamy.

Lemoniada najlepiej smakuje mocno schłodzona. Podajemy ją z kostkami lodu.


Przepis bierze udział w akcji:
 

10 komentarzy

  1. Świetny pomysł z tym wcześniejszym podpiekaniem owoców!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł, jutro targ, może będą brzoskwinie? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę szklaneczkę :) wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Inspirowane smakiem, dzięki temu nabierają więcej słodyczy:)

    Aniu, trzymam kciuki;)

    ILoveBake.pl, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna, orzeźwiająca i ma boski kolor!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny jest ten słoneczno-brzoskwiniowy kolor :)
    Też wolę jeść nektarynki - ta włochata, brzoskwiniowa skórka jest jakaś taka... Włochata ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. gin, coś w tym jest, dla mnie ta skórka jest po prostu za gruba:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To pieczenie owoców, to świetny pomysł do lemoniady. Jeżeli jeszcze zrobi się ciepło, to wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Karola, miejmy nadzieję, że lato wróci, bez słońca lemoniada nie smakuje tak dobrze:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!