Lemoniada czereśniowa

wtorek, 15 lipca 2014

Lemoniada czereśniowa

Uwielbiam lemoniady! Latem w kawiarniach zamiast mrożonych kaw czy koktajli zawsze wybieram lemoniady i testuję. Mam swoje ulubione miejsce w Warszawie, gdzie moim zdaniem klasyczna cytrynowa lemoniada smakuje najlepiej. Czemu jednak zamykać się na jeden smak, skoro można mieć ich więcej! Tym razem eksperymentowałam z czereśniami i tak oto powstała lemoniada czereśniowa. Trochę kwaśna, troche słodka, ale bardzo orzeźwiająca.
Lemoniada czereśniowa
Lemoniada czereśniowa - składniki na 1.25 lemoniady

1/3 szklanki cukru
1/2 + 1 l wody
250 g wypestkowanych ciemnych czereśni
sok z 2.5 cytryny
2 łyżeczki miodu szałwiowego (lub innego)
lód

Cukier i 1/2 szklanki wody umieścić w garnuszku i gotować, aż cukier rozpuści się. Ostudzić.
Wypestkowane czereśnie zmiksować w blenderze i przetrzeć przez sito do syropu cukrowego.
Lemoniada czereśniowa
 Z cytryn wycisnąć sok i wlać do syropu cukrowego, wymieszać i wlać do dużego dzbanka (o objętości minimum 1.25l). Dopełnić 1 litrem wody (może być gazowana). Dodać miód, dokładnie wymieszać.
 Lemoniada najlepiej smakuje schłodzona, po kilku godzinach w lodówce, podana z lodem.
Lemoniada czereśniowa
Jeśli nie mamy miodu szałwiowego, można wykorzystać inny - np. lawendowy lub wykorzystać zwykły miód. Jeśli nie mamy miodu, syrop cukrowy przygotujmy z 3/4 szklanki cukru i takiej samej ilości wody, zmniejszając ilość cytryn do 2.

6 komentarzy

  1. Świetny przepis, bardzo lubię takie napoje i też często eksperymentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosenki, dzięki, ja też lubię takie eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbuj z miętą! jest obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lemoniada wygląda wspaniale. Idealan, letnia, na upały doskonała.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!