Jagodowy curd

środa, 2 lipca 2014

Jagodowy curd

Jagodowy curd, czyli to, co najlepsze z tych owoców zamknięte w słoiku. Taki owocowy krem pasuje praktyczne do wszystkich słodkich rzeczy – lodów, deserów, ciast, ale i dodatek do słodkiego śniadania. Ma świetny kolor, który zaskakuje jedzących, ale i mocno jagodowy smak. Jeśli lubicie cytrynowy curd, ten jagodowy też Wam posmakuje!
Jagodowy curd

Jagodowy curd - składniki na 1 słoiczek

450 g jagód
50 g cukru
2 jajka
1 żóltko
2 łyżeczki soku z cytryny

Jagody oczyszczamy, przekładamy do blendera i miksujemy. Przecieramy przez sito, by pozbyć się skórek. Masę jagodową przekładamy do miski i dosypujemy cukier.

Miskę stawiamy na garnku z gotująca się wodą - chodzi nam o to, by para wodna  powoli ogrzewała masę i rozpuściła cukier.
Jagodowy curd
Kiedy cukier się rozpuści do masy jagodowej dodajemy roztrzepane jajka i żółtko. Mieszamy trzepaczką i gotujemy, mieszając często około 10-15 minut - aż masa zgęstnieje. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.

Jagodowy curd przelewamy do słoiczka i zjadamy w przeciągu tygodnia. Przechowujemy w lodówce.

5 komentarzy

  1. Uwielbiam jagody! Wyjadlabym ten curd lyzeczka :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham wszystkie "curdy" a ten jest spektakularny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majko, polecam, nie zawiedziesz się:)

    cozerko, ja też uwielbiam te owocowe kremy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. curd z borówek jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!