Ciasto migdałowe z malinami i amaretti

sobota, 19 lipca 2014

Ciasto migdałowe z malinami i amaretti

To ciasto migdałowe z malinami i amaretti miałam upatrzone od przeszło roku. Uwielbiam maliny, migdały też są wysoko na liście ulubionych bakalii. Poza tym intrygowało mnie połączenie puszystego ciasta, miękkich malin i chrupiących ciasteczek. Wyszło pysznie, lekko dzięki owocom i skórce z cytryny, a jednocześnie intensywnie migdałowo. Idealne ciasto do popołudniowej herbaty. Przepis z tego bloga.
Ciasto migdałowe z malinami

Ciasto migdałowe z malinami  - składniki na tortownicę o średnicy 22cm

140 g mąki pszennej jasnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g mielonych migdałów
175 g miękkiego masła
175 g brązowego cukru
3 jajka
140 g ciastek amaretti
skórka starta z 1 cytryny
250 g malin

Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy masło i jeszcze ubijamy, aż składniki połączą się.
Ciasto migdałowe z malinami
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto migdałowe z malinami
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Na dno formy wlewamy połowę ciasta. Na nim układamy połowę malin oraz połowę ciasteczek amaretti, które kruszymy w dłoniach przed posypaniem. Wylewamy kolejną warstwę ciasta, na to maliny i ciastka.

Ciasto pieczemy przez 50-60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 175 stopni. Studzimy.
Ciasto migdałowe z malinami
Po wystudzeniu ciasto migdałowe z malinami  wyjmujemy z formy (okrawając wcześniej boki) i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!