Kluski na parze z truskawkami

środa, 11 czerwca 2014

Kluski na parze z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, warto wykorzystać je na różne sposoby, nie tylko jako ciasta, ale słodkie obiady. U mnie dziś kluski na parze z truskawkami. Przyznam, że parowańce robiłam własnoręcznie pierwszy raz, choć ich smak nie był mi obcy. Wyszły super, miękkie, puszyste, taplające się w dużej ilości sosu z truskawek smakują najlepiej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam, ja z pewnością zrobię je jeszcze z jagodami.
kluski na parze, truskawki, kluski z truskawkami, parowańce z truskawkami
Składniki na 16 klusek

500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła

Dodatkowo:
300 g truskawek
łyżka ulubionego miodu (u mnie szałwiowy)

Drożdże rozczyniamy z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił objętość.
parowańce, kluski na parze, kluski z sosem truskawkowym
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy miękkie, elastyczne i nieklejące się do dłoni ciasto. Przekładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
kluski na parze, kluski na parze z truskawkami, parowańce, truskawki, sos truskawkowy
Po wyrośnięciu, ciasto wyjmujemy na oprószony mąka blat i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 16 części i formujemy z nich kulki, które przykrywamy ściereczką na czas gotowania się wody.
kluski na parze, parowańce, kluski z truskawkami
W wysokim garnku rozgrzewamy wodę i wstawiamy na niego koszyczek do parowania. Zależnie od wielkości koszyczka i tego, ile bułeczek zmieści się na raz w koszyczku, parujemy kluski partiami po 15 minut.
Truskawki miksujemy z miodem, chłodzimy.

Podajemy od razu, polane sosem z truskawek.

5 komentarzy

  1. pysznie Ci wyszły kluchy:) chyba też sobie takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pampuszki, zawsze je kupuję, ale muszę się w końcu pokusić o ich samodzielne zrobienie :) I koniecznie z truskawkami, bo póki co zajadam się nimi na potęgę i upycham wszędzie gdzie jest to możliwe :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie w domu kluski na parze zwykle są jako dodatek do obiadu, zamiast np. kaszy czy ziemniaków. Takich na słodko nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kraino miodem płynąca, koniecznie zrób je sama, to łatwiejsze niż upieczenie bułek:)

    Karmelitko, polecam, miła odmiana:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!