Ciastka bananowe z toffi i czekoladą

czwartek, 15 maja 2014

Ciastka bananowe z toffi i czekoladą

Te ciastka bananowe z toffi i czekoladą smakują jak bananowy chlebek. Nie są kruche i chrupiące, jak tego typu ciastka, wyróżnia je puszysta i lekka struktura. Dodatkową atrakcją są czekoladowe groszki i kawałki krówek, które podczas pieczenia rozpuszczają się. Muszę przyznać, że chlebek bananowy pod postacią ciastek to mniejsze wyrzuty sumienia - ot takie małe jedno ciasteczko (albo dwa czy trzy) to jeszcze nie kawałek ciasta.Na jednym czy dwóch się nie kończy i tak znika cała blacha;) Przepis tu.
ciastka bananowe, ciastka z bananami, ciastoa z bananem i czekoladą
Składniki na około 25 ciastek

2 1/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 banany
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki cukru białego
1/4 szklanki cukru brązowego
115 g masła
1 jajko
1/4 szklanki pokrojonych drobno krówek
1/4 szklanki czekoladowych chipsów

Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i odstawiamy.

Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem.
ciastka bananowe, ciastka z bananami i czekoladą, ciastka z czekoladą
W garnuszku topimy masło na małym ogniu, kiedy się rozpuści, nie zdejmujemy go z ognia, tylko trzymamy jeszcze chwilę, aby masło nabrało brązowego koloru (uwaga, by go nie spalić!) i przyjemnego orzechowego zapachu.

Cukry mieszamy w miseczce i zalewamy ciepłym masłem, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by cukier przesiąkł aromatem masła. Następnie chwilę ubijamy cukier z masłem i dodajemy jajko. Ubijamy do połączenia składników.

Do masy jajeczno-maślanej dodajemy jogurt z bananami oraz dodatki - groszki czekoladowe i krówki. Cały czas ubijamy.
Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z spulchniaczami i miksujemy tylko do wymieszania składników. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie na blachę do pieczenia wykładamy porcje ciasta (około pół łyżki) pomagając sobie mniejszą łyżeczką, którą zanurzamy w zimnej wodzie - tym sposobem łatwiej będzie odkleić masę od dużej łyżki i uformować okrągłe ciastka już na blasze.

Ciastka pieczemy w temperaturze 175 stopni (góra-dół) przez około 13-15 minut - powinny zezłocić się na brzegach. Studzimy na kratce.

4 komentarze

  1. ależ one muszą smakować!!! bomba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne te ciasteczka Martuś. Częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością na jednym by się nie skończyło. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiewóro, są fajne, szczególnie że delikatne i puchate:)

    Majanko, częstuj się, częstuj!

    Agnieszko, bardzo mi miło:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!