Magdalenki z białą czekoladą i cytryną

czwartek, 24 kwietnia 2014

Magdalenki z białą czekoladą i cytryną

Jedenaste wydanie Czekoladowego czwartku pachnie cytryną i smakuje białą czekoladą, a to za sprawą magdalenek. To świetne zestawienie smaków - intensywna zazwyczaj cytryna dzięki dodatkowi czekolady zdobiła się bardziej delikatna. Magdalenki są na tyle wciągające, że mój A. zjadł ich połowę, ot tak, do herbaty. "Dobre wyszły, polecam", powiedział po zjedzeniu. Skoro dobre, polecam Wam i ja. Przepis z książki Czekolada Erica Lanlarda.
magdalenki z białą czekoladą, magdalenki z czekoladą
 Składniki na 18 ciasteczek

150 g mąki pszennej
60 g czekolady
60 g masła
2 jajka
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 małej cytryny

Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. 
magdalenki, magdalenki z czekoladą
Jajka ubijamy na puszystą jasną masę z cukrem. Wlewamy masę czekoladowo-maślaną i cały czas ubijając, łączymy składniki.
magdalenki z czekoladą, magdalenki, magdalenki z białą czekoladą
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy chwile, do połączenia składników.

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni (termoobieg). Foremkę do magdalenek smarujemy masłem.
magdalnki, magdalenki z czekoladą
Masę przekładamy do gniazd w foremce na magdalenki - powinna wypełniać 3/4wysokości, bo ciastka urosną podczas pieczenia.

Pieczemy 10-12 minut, aż ciastka urosną i nabiorą złocistej barwy. Studzimy na kratce.

5 komentarzy

  1. mniam :) muszę w końcu zainwestować w foremki do magdalenek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzą mi się magdalenki od jakiegoś czasu. Może się niedługo skuszę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zuza, to jest bardzo dobra inwestycja:)

    Karolka, za mną też chodziły i wychodziły:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!