Angel food cake to lekkie, puszyste i delikatne ciasto pieczone z samych białek, bez tłuszczu, z odrobiną mąki i cukru. Przypomina biszkopt, ale jest bardziej puszyste, wilgotne, nie potrzebuje dodatków jak konfitura czy krem, do przełożenia go. Upieczcie je na święta, w formie od babki i podajcie bliskim. Gwarantuję, ze będą oczarowani smakiem i strukturą tego ciasta i chętnie zjedzą więcej, niż jeden kawałek, bez wyrzutów sumienia nawet po obfitym śniadaniu. Przepis z tego bloga.
Składniki
6 białek
1 łyżeczka kamienia winnego (cream of tartar)
szczypta soli
130 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
60 g mąki pszennej
50 g wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
suszony kokos
Białka umieszczamy w misie miksera z kamieniem winnnym i ubijamy na wysokich obrotach na pianę (niezbyt sztywną). Potem stopniowo, na 3 razy, wsypujemy cukier, cały czas ubijając, by powstała sztywna piana. Wlewamy ekstrakty i chwilkę miksujemy, by wymieszały się z białkami.
Mąkę przesiewamy przez sito do piany, dodajmy też kokosa i mieszamy szpatułką do połączenia składników - delikatnie, by piana nie opadła.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki na babkę, starając się, by pozostawić jak najmniej wolnej przestrzeni (można babkę lekko "docisnąć" szpatułką, by pozbyć się pustej przestrzeni).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero, gdy wystygnie.
Z cukru pudru i odrobiny wody przygotowujemy gęsty lukier i polewamy nim ciasto. Posypujemy po wierzchu kawałkami kokosa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Ależ cudna. A kamień winny to co?
OdpowiedzUsuńOpalanko, kamień winny służy do stabilizacji i nadaniu większej puszystości piania z białe http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-418-Cream-of-tartar-Kamien-winny-Winian-potasu-6x5g-.html
OdpowiedzUsuńTo ciasto chodzi za mną już od bardzo dawna! :)
OdpowiedzUsuńRedHead, baaardzo polecam, to ciasto jest cudne
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić kamień winny?
OdpowiedzUsuńUwielbiam te anielskie ciasto ,a tu nowa smakowita wersja i jak pięknie podana
OdpowiedzUsuńAnonimie, spróbowałabym z łyżeczką octu
OdpowiedzUsuńAlu, super jest to ciasto:)
Hej, a jeśli chcę zrobić bez wiórek kokosowych, to zastępować je czymś, czy po prostu pominąć? :)
OdpowiedzUsuńprotegmoi, pomiń, nic się nie stanie:)
OdpowiedzUsuńpięknościowe! i jaki apetyczny recykling jajeczny :) mniam!
OdpowiedzUsuńWiewióro, to się nazywa łączenie przyjemnego z pożytecznym;)
OdpowiedzUsuńdelikatne i pyszne! w sam raz na drogę, długą i pod górę :) dziękujemy!
OdpowiedzUsuńMarianko, aż mnie naszła ochota na to ciacho, cieszę się, że smakowało!
OdpowiedzUsuń