Zdrowe batoniki bananowe bez cukru

poniedziałek, 24 marca 2014

Zdrowe batoniki bananowe bez cukru

Batoniki bananowe bez cukru, czyli mały prezent dla mojej Przyjaciółki, która musiała wykluczyć ze swojego menu cukier.  Dla mnie to raczej niewyobrażalne zadanie, choć po spróbowaniu batoników, jestem pewna, że bez większego wysiłku cukier da się zastąpić i stworzyć niesamowicie smaczną słodką przekąskę. Ten przepis to świetna baza, można zamiast migdałów dodać drobno posiekaną żurawinę lub rodzynki, zamiast ekstraktu wlać pomarańczowy likier, a płatki żytnie zastąpić orkiszowymi. Już szykuję kolejne banany do zamiany ich w batoniki! Przepis z tego bloga.
Zobacz też przepisy na zdrowe batoniki z quinoa i zdrowe batoniki owsiane i dyniowe batoniki owsiane.

zdrowe batoniki, batoniki bez cukru, batoniki bananowe

Zdrowe batoniki bananowe - składniki na 12 batoników

3 bardo dojrzałe banany
50 g suszonych daktyli
250 g płatków żytnich
40 g płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Daktyle kroimy na pół, wrzucamy do garnuszka i zalewamy 5 łyżkami wody. Zagotowujemy, by daktyle zmiękły a woda odparowała. Studzimy, a następnie siekamy drobno.
zdrowe batoniki, batoniki bez cukru, batoniki bananowe
Banany rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy dobrze.

Masę przekładamy do foremki z 6 prostokątnymi gniazdami wyłożonymi papierem do pieczenia. Spodem łyżki dociskamy masę i wyrównujemy wierzch.
batoniki bananowe, batoniki bez cukru, batony bez cukru
 Batoniki pieczemy przez 30 minut w temperaturze 175 stopni (góra-dół), aż do zezłocenia wierzchu. Studzimy całkowicie w foremce.

Wystudzone batoniki bananowe kroimy wzdłuż na pół. Możemy udekorować je roztopioną gorzką lub białą czekoladą.

8 komentarzy

  1. świetne, uwielbiam takie pyszności , apetyczne zdjęcia Marta
    Ja piekłam te
    http://www.theburlapbag.com/2012/07/2-ingredient-cookies-plus-the-mix-ins-of-your-choice/
    o tu
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/06/normal-0-21-false-false-false.html

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się składa bo akurat jestem w posiadaniu bardzo dojrzałych bananów i już miałam w planach pieczenie chlebka bananowego, ale czuję że jednak te plany ulegną zmianie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Alu, wiesz co dobre:)

    M., to jest świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Bo ile można jeść chlebek bananowy;) a to i zdrowsze i bez cukru. Daj znać, jak wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jakie one są fajne! Chętnie bym się poczęstowała. Muszę kiedyś zrobić takie batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Korniku, dodałam tylko dwa banany bo więcej nie miałam, batoniki trochę się rozwalają ale są pyszne! Będzie powtórka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. M. myślę, że to, że się rozwalają to kwestia bananów. U mnie trzymały się bardzo dobrze, nie było problemu. Ale cieszę się, że smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez cukru .. bardzo świetna alternatywa dla kupowanych batonów pełnych chemii :D

    OdpowiedzUsuń
  8. breakfastdancejoggingenjoy, zdecydowanie lepsze od tych kupnych:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!