Puszyste placuszki cytrynowe

czwartek, 23 stycznia 2014

Puszyste placuszki cytrynowe

Po chwili nieobecności wracam do Was z pysznym śniadaniem w postaci placuszków cytrynowych. Dodatek serka sprawia, że są bardziej sycące, a piana z białek nadaje im lekkości. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i skórką cytrynową z kubkiem gorącego kakao. Jeśli szukacie pysznego śniadania na weekend, polecam Wam ten przepis (i podanie placuszków do łóżka na leniwe śniadanie;))
Składniki na 9 dużych placuszków

3/4 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżeczki startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
25 g stopionego masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
140 g serka kremowego

Żółtka, mleko, sok z cytryny, ekstrakt miksujemy. Dodajemy stopione masło i miksujemy, by składniki połączyły się.

W drugiej misce łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Robimy w suchych składników wgłębienie, wlewamy składniki mokre i miksujemy. Dodajemy serek i ponownie miksujemy, do połączenia składników.
Białka ubijamy na dość sztywną pianę w oddzielnej misce i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy szpatułką, by wmieszać białka do masy.

Patelnię do pancakes'ów smarujemy masłem i wylewamy porcję ciasta. Smażymy na małym ogniu,m aż na wierzchu placuszków pojawią się bąbelki. Podważamy placuszka i odwracamy na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta.
Gotowe placki układamy na talerzu, posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub syropem klonowym. Możemy posypać placuszki startą skórką z cytryny.

8 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!