Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

środa, 18 grudnia 2013

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą nadadzą się nie tylko na Święta, ale i na jesienne wieczory z książką, kubkiem herbaty i kocykiem, choć dla mnie pachną one tym magicznym czasem. Chrupiące na zewnątrz i miękkie, delikatnie ciągnące się w środku. Do tego kwaśna żurawina przeplatająca się z białą czekoladą, a wszystko otoczone nutą pomarańczy i orzechów laskowych.
Składniki na około 28 ciastek

150 g miękkiego masła
175 g brązowego cukru
1 jajko
150 g mąki pszennej
60 g mąki z orzechów laskowych (może być też migdałowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
75 g białej czekolady
100 g świeżej wielkoowocowej żurawiny

Czekoladę siekamy w małą kostkę.
Żurawinę kroimy w krążki (moja żurawina była zamrożona, po rozmrożeniu była miękka i dała łatwo się kroić).

 Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijamy jajko i cały czas ucieramy.

W osobnej misce mieszamy mąkę, mąkę z orzechów laskowych, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy. Dodajemy suche składniki do masy maślano-jajecznej, miksujemy. Dodajemy sok z pomarańczy i posiekaną czekoladę. Miksujemy chwilę do połączenia składników.
Do ciasta dodajemy pokrojoną żurawinę, szpatułką delikatnie mieszamy, by nie uszkodzić owoców.
Z ciasta formujemy łyżką kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze, zachowujemy jednak spore odstępy, bo ciastka rozpłaszczą się podczas pieczenia.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 175 stopni - ciastka powinny zezłocić się na brzegach, z wierzchu powinny być jeszcze trochę miękkie.

3 komentarze

  1. Sliczne :) Uwielbiam te ciasteczka.

    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze połączenie żurawiny - z białą czekoladą! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. majko, pyszne, prawda?:)

    cukrowa wróżko, zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!