Kokosowy gulasz z łososiem i ananasem

piątek, 18 października 2013

Kokosowy gulasz z łososiem i ananasem

Rozgrzewający, lekko pikantny, słodko-kwaśny gulasz w łososiem to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o jesienne obiady. Kokosowo-ananasowe nuty w połączeniu z ostrością pasty curry i imbiru od razu poprawiają nastrój. Świetne wsparcie przy jesiennych przeziębieniach i deszczowych dniach, bo danie rozgrzewa i pobudza. Inspiracja tu.
Składniki na 3-4 porcje

1 szalotka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej pastu curry
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 czerwonej papryki
300 g filetu z łososia
250 g świeżego ananasa, obranego
puszka krojonych pomidorów
200 ml mleczka kokosowego
sok z 1/2 limonki
sól i pieprz, wędzona papryka do smaku

Szalotkę drobno siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy na małe kawałki. Ananasa kroimy w kawałki o boku 2-3 cm. Z łososia odkrawamy skórę, kroimy na kawałki podobnej wielkości, co ananasa.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Szklimy cebulkę z czosnkiem, dodajemy imbir i paprykę, smażymy przez minutę. Następnie dodajemy pastę curry, przesmażamy całość przez kolejną minutę.

Wlewamy sok z limonki, dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez 10 minut.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

Do garnka dodajemy ananasa i łosia, gotujemy przez 5 minut. Nie mieszamy zbyt intensywnie, by łosoś się nie rozpadł. Ryba po tym czasie powinna zaróżowić się równomiernie.

Gulasz podajemy ze świeżą kolendrą, możemy zjeść go ze świeżą bagietką.

3 komentarze

  1. ależ apetyczne jedzonko! zamarzył mi się taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygująco brzmi...polecę po mleczko kokosowe i ugotuję...Neblina

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiewióro, polecam spróbować, to jesienne, rozgrzewające danie, ale smaki to też nutka wakacyjnej egzotyki:)

    Asiu, czekam na opinię:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!