Składniki na 3-4 porcje
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki startego Parmezanu
3 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
kilka posiekanych listków bazylii
4 żółte pomidory
7 pomidorków zebra
5 pomidorków koktajlowych
100 g Mozzarelli
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mleka
Pomidory suszone, czosnek, 2 łyżki Parmezanu, olej miksujemy w blenderze na gładkie pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie układamy na blasze. Nożem nacinamy ramkę szerokości 1 cm od brzegów ciasta. Należy zrobić to delikatnie, by tylko zaznaczyć rozcięcie a nie przekroić ciasto do końca.
Na cieście (tej wewnętrznej części) rozsmarowujemy pesto. Posypujemy po wierzchu posiekaną bazylią i startą Mozzarellą. Na tarcie układamy pokrojone w plastry żółte pomidory i pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i zebra (Ja ułożyłam jeden rządek żółtych na środku i dwa na brzegach, a między nie poukładałam połówki małych pomidorków).
Tartę posypujemy po wierzchu 1 łyżką Parmezanu, doprawiamy solą, pieprzem.
Zewnętrzną część ciasta smarujemy mlekiem.
Tartę pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 18-20 minut - brzegi powinny nagrać złocistego koloru, a pomidory zapiec się z serem.
Upieczoną tartę odstawiamy na 5 minut, posypujemy posiekaną bazylią i podajemy.
Patrze na te pyszne zdjecia i masz racje Korniczku - slinotok zapewniony :)) Od razu dostalam ochoty na te pyszna tarte.
OdpowiedzUsuńUsciski.
Majko, bardzo dziękuję za ciepłe słowa! Buziaki!
OdpowiedzUsuńkocham sezon pomidorowy ! :)
OdpowiedzUsuńMajanko, i ja:)
OdpowiedzUsuńJustyno, dziękuję:)
OdpowiedzUsuń