Risotto z bobem i suszonymi pomidorami

wtorek, 25 czerwca 2013

Risotto z bobem i suszonymi pomidorami

Pyszność nad pysznościami! Uwielbiam risotto i kilka sezonowych wariacji na jego temat możecie na blogu znaleźć o tu. Wypatrzyłam już świeży bób, więc postanowiłam coś z nim upichcić. Padło na risotto, bo akurat w weekend odwiedzałam rodziców, a mama za risottem też przepada. Zrobiłyśmy sobie więc małą ucztę. Wyszło smakowicie i kremowo. Jednym słowem pysznie.
Składniki na 3 porcje

260 g świeżego bobu obranego
60 g suszonych pomidorów (suchych, nie moczonych w zalewie z oliwy)*
1 cebulka, drobno posiekana
1 łyżka oliwy
1 szklanka ryżu do risotto
1/2 szklanki bialego wina
1 litr bulionu
łyżka listków świeżego tymianku
1 łyżka masła
3 łyżki Parmezanu plus kilka wiórków do dekoracji
sól i pieprz do smaku

Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni. Smażymy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty, mieszając co jakiś czas. Delikatnie solimy.
Ryż zalewamy winem i odparowujemy płyn, co jakiś czas mieszając ryż widelcem.
Kiedy płyn się wchłonie dolewamy chochelkę bulionu, wsypujemy bób, dodajemy pocięte w paseczki suszone pomidory (jeśli używacie pomidorów z zalewy można dodać je później, kiedy ryż będzie gotowy). Mieszamy od czasu do czasu, czekając aż płyn się wchłonie. Czynność tę powtarzamy tak długo, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Bób powinien być miękki. Kiedy ryż będzie gotowy, dodajemy tymianek.

Do ryżu dodajemy masło i parmezan, mieszamy, by rozpuściły się.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Risotto wykładamy na talerze, dekorujemy wiórkami sera.

*suszone pomidory można zastąpić tymi ze słoika, ale polecam te suche, mają zdecydowanie głębszy smak

10 komentarzy

  1. a co z bobem?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimie, jest i bób, tylko pisząc przepis w pewnym momencie zmieniłam go w ryż. Teraz już wszystko gra:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna propozycja. Bób łączyłam już z różnymi składnikami. Z ryżem jeszcze nie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się pysznie, ja robiłam risotto szparagowe z kurczakiem(,kuchnia lidla,), następnym razem zrobię z bobem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aciri, jest pysznie, i to bardzo smaczne połączenie:)

    Marta, polecam!

    wege.qkiz.pl, jest!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. narobiłaś mi smaka na bób ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zuza, a to i dobrze, bób krótko, jeść trzeba;)

    OdpowiedzUsuń
  8. tia... tylko świetnie się bób obiera nie gotowany....

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimie, z pomocą noża nie jest to wielki problem

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!