Makaron z krewetkami i mango w słodkim sosie chilli

piątek, 5 kwietnia 2013

Makaron z krewetkami i mango w słodkim sosie chilli

Przepis na makaron z krewetkami z mango jest banalnie prosty. Weź makaron noodle, garść krewetek, kapustę bok choy. Wrzuć do woka, pomieszaj i delektuj się wspaniałym obiadem gotowym w 15 minut. Uwielbiam takie dania. wystarczy wziąć to, co akurat zalega w lodówce i powstaje szybki sycący i kolorowy obiad, za każdym razem inny, ale co  najważniejsze - pyszny.
Składniki na 2 porcje

115 g makaronu noodle
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
120 g ugotowanych krewetek
1/2 strąka czerwonej papryki
120 g mango
2 główki kapusty bok choy/pak choy
3 łyżki słodkiego sosu chilli
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka oleju rzepakowego

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu - zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 5-7 minutach odcedzamy na sicie.

W woku rozgrzewamy olej rzepakowy - musi być bardzo gorący. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i starty imbir, smażymy 30 sekund, cały czas mieszając. Dodajemy krewetki, pokrojoną w kawałki "na kęs" paprykę i pokrojone w kostkę mango (bez skórki). Smażymy 2-3 minuty, by krewetki zaróżowiły się.
Do woka dodajemy podzieloną na liście kapustę bok choy (większe można przekroić w poprzek na pół) i smażymy minutę, mieszając. Na koniec wlewamy sos sojowy i sos chilli, mieszamy i smażymy 2 minuty, by część sosu odparowała.
Przekładamy do miseczek, polewamy olejem sezamowym i podajemy.

4 komentarze

  1. pożeram całość niestety tylko wzrokiem :( miłego piątku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, zdecydowanie moje smaki, normalnie podróż do smakowego nieba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdzie korniku dostałeś kapustę bok choy/pak choy? Ostatnio szukałam w kilku krakowskich supermarketach czy straganach i nigdzie nie mieli takiego towaru. Może ty dostałeś to w jakimś uniwersalnym miejscu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiewióro, zapraszam na obiad!

    Olka, bardzo się cieszę, że trafiłam w Twoje smaki:)

    Kornelio.mas, w Krakowie to nie wiem, ja kupiłam w Warszawie pod Halą Mirowską w sklepie z produktami azjatyckimi. Sprawdź Kuchnie Świata.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!