Chleb niemieckiego farmera

wtorek, 16 kwietnia 2013

Chleb niemieckiego farmera

Prosty i pyszny drożdżowy chlebek, którego przygotowanie jest przyjemnością i nie sprawia żadnych problemów. Świetnie kroi się na cienkie kromki, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i długo trzyma świeżość. Dzięki dodatkowi mąki razowej nie jest nudnym chlebem w typie tostowych, a ma w sobie "to coś". Polecam! Przepis Jeffreya Hamelmana z książki "Bread".
Składniki na 1 bochenek

400 g mąki pszennej chlebowej
55 g mąki pszennej razowej
315 g wody
1 1/4 łyżeczki cukru
1/2 łyżki soli
30 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki drożdży instant

Mąki wsypujemy do miski. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, poza solą, i wyrabiamy ciasto na małej prędkości miksera. Kiedy składniki zaczną się łączyć i formować ciasto, wsypujemy sól i wyrabiamy dalej. Ciasto powinno być wyrabiane przez 8 minut na niskiej prędkości. Gotowe będzie elastyczne i delikatnie lepkie. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Ciasto odstawiamy do rośnięcia na 3 godziny, składając je 1 po pierwszej i po drugiej godzinie wyrastania. Po tym czasie powinno podwoić objętość.
 Gotowe ciasto przekładamy do foremki - keksówki o wymiarach 9x23 cm, wysmarowanej oliwa i wysypanej mąką lub otrębami. Wyrównujemy powierzchnię ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na drugie wyrastanie na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
 
Wyrośnięty chleb (poznamy to po tym, że jeśli delikatnie go naciśniemy, chleb powoli wróci do swojego kształtu) pieczemy w temperaturze 220 stopni przez pierwsze 20 minut, wysypując na dno piekarnika szklankę kostek lodu, podczas wkładania chleba do pieca,  i dopiekamy 15 w temperaturze 180. Studzimy na kratce.

8 komentarzy

  1. Przepiękny chleb Korniczku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis koniecznie do zapisania :) Dodam do niego jeszcze pestek słonecznika, bo uwielbiam je w pieczywie :) Ląduje w zakładki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko, dziękuję!

    Wiosenko, bardzo się cieszę i polecam:)

    milk_chocolate84, smacznego:) a z pestkami będzie jeszcze pyszniej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Polka, to ciekawe, jak wygląda farmer;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!