Tarta z fetą, brokułem i pomidorkami

sobota, 2 marca 2013

Tarta z fetą, brokułem i pomidorkami

Proste dania, takie jak ta warzywna tarta zrobiona z tego, co w lodówce, czasem okazują się najlepszym pomysłem, kiedy dopada nas zmęczenie i głód. Mi szczególnie zmęczenie doskwiera ostatnio, a wiadomo, że jak człowiek zmęczony, to obiadu do pracy nie chce mu się gotować, więc pojawia się zaraz i głód. A zatem do dzieła - prosta i szybka do zrobienia tarta, która może być lunchem, obiadem i kolacją. Zależnie od tego, kiedy będziecie mieli czas ja zjeść;)
Składniki na 4-6 porcji

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 mały brokuł
1 duża marchewka
1 duża, cienka cukinia
200 g pomidorków koktajlowych
1 opakowanie sera feta (270 g)
3 jajka
400 g śmietany 18%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
1 płaska łyżka mąki pszennej

Brokuła podzielić na różyczki, marchewkę obrać, pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Warzywa zblanszować - wrzucić do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru na 2 minuty. Odcedzić na sicie.
Cukinię kroimy w 3-4 mm półplasterki.
Ciasto francuskie rozwijamy. Przekładamy do blaszki  o wymiarach niewiele mniejszych niż wymiary ciasta, tak, by dookoła z ciasta powstał wyższy brzeg. Na cieście równomiernie układamy cukinię, marchew i brokuła. Pomiędzy warzywa wtykamy pokrojony w kostkę ser feta oraz pomidorki.

W dużym kubku lub misce mieszamy śmietanę, roztrzepane jajka i przyprawy oraz mąkę. Roztrzepujemy wszystko rózgą, by pozbyć się grudek mąki. Masę jajeczno-śmietanowo wlewamy na warzywa. 
Tartę pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni - powinna być ścięta i zarumieniona z wierzchu.

4 komentarze

  1. Cudne,wiosenne zdjęcie, w ciepłym otoczeniu. Zapisuję do ulubionych, zrobię na pewno i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kuchenny bałaganie, dziękuję!

    MJ Kitchen, smakuje też pysznie:)

    Opalanka, bardzo mi miło, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!