Koszyczki ze szpinakiem i ricottą

wtorek, 19 marca 2013

Koszyczki ze szpinakiem i ricottą

Makaronowe koszyczki ze szpinakiem i ricottą, udekorowane jajkiem przepiórczym to kolejny wielkanocny przepis. Wystarczy kilka chwil, a przekąska, którą można rozpocząć świątecznie śniadanie, gotowa. W tym małym danku wszystkie smaki idealnie się komponują. Tak samo jak tekstury - jest kremowo i chrupiąco, delikatnie i słonawo. Koszyczki mogą być też świetnym finger food albo dodatkiem do lekkiej, kremowej zupy.  Dowolnie możecie zmieniać farsz, dodając do niego suszone pomidory, anchois czy ser feta zamiast parmezanu. I tak będzie pysznie:)
Składniki na 12 koszyczków

6 płatów makaronu do lasagne
120 g świeżego szpinaku (najlepiej baby)
1 ząbek czosnku
150 g sera ricotta
5 łyżek pesto z bazylii (genovese)
40 g parmezanu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 
1 łyżeczka oleju rzepakowego
12 jajek przepiórczych

Szpinak myjemy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy przez minutę, aż lekko się zezłoci. Dodajemy szpinak i smażymy, mieszając przez 3-4 minuty, aby listki zmniejszyły swoją objętość i skurczyły się. Doprawiamy solą, pierzem i gałką, ale niezbyt dużo, by nie przesolić (pesto jest dość słone).

W misce mieszamy ser ricotta, pesto, parmezan. Dodajemy szpinak, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy.
Makaron układamy w garnku o szerokim dnie, by zmieściły się całe płaty makaronu. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5-7 minut. Makaron powinien po tym czasie być na tyle miękki i elastyczny, by nie połamać się, gdy będziemy kroić go na 2 części w poprzek.

Każdy z 12 kwadratów makaronowych płatów wkładamy delikatnie do gniazd foremki na muffiny. Płaty makaronu mogą delikatnie rozerwać się na środku, kiedy będziemy wkładać je do foremek, ale powstałe szczelinki można zakryć odpowiednio manewrując ciastem. Najważniejsze, aby nie powstały duże dziury, a ciasto w foremkach było ułożone tak, by powstało dno i brzeg.
Do każdego z koszyczków wkładamy po łyżce masy serowo-szpinakowej.

Koszyczki pieczemy 13-15 minut w temperaturze 180 stopni - rogi ciasta powinny zezłocić się a nadzienie delikatnie ściąć. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremkach. Delikatnie wyjmujemy, w razie potrzeby pomagając sobie nożem - koszyczki mogą się delikatnie przykleić do foremki - wtedy najlepiej okroić je nożem i wyjąć.
Na patelni teflonowej smażymy sadzone jajka przepiórcze. Gotowe jajka układany na wierzchu koszyczków.

11 komentarzy

  1. Bardzo lubię połączenie szpinak - ricotta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie mi się podoba. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny przepis wielkanocny warty wypróbowania! Bardzo fajny i orginalny pomysł!
    Chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cuda! :) Eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie, super na Wielkanoc, może dołączysz je do mojej akcji?Zapraszam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Olka, z pesto to idealne trio:)

    Agato, bardzo się cieszę:)

    Magdaleno, polecam spróbować i dziękuję za zaproszenie.

    Majanko, dziękuję!

    Zielenino, dziękuję. A o akcji idę poczytać u Ciebie, dzięki za zaproszenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne, naprawdę świąteczne!Dziękujemy za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudne!!! bardzo apetyczne i eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wykrywaczu, jak zwykle i ja dziękuję, że pokazujecie:)

    Wiewióro, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne, robiłam niedawno podobne gniazda makaronowe ze spaghetti, musiałam jednak je przykryć w piekarniku ponieważ makaron wysychał i stawał się niejadalny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Moniko, faktycznie trochę wysycha, ale u mnie był przyjemnie chrupiący, nie twardy. Szczególnie jak jedzony od razu na ciepło.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!