Zupa z pieczonej papryki z pikantną kukurydzą

czwartek, 24 stycznia 2013

Zupa z pieczonej papryki z pikantną kukurydzą

Nic nie rozgrzewa zimą lepiej niż gorąca zupa. Szczególnie jeszcze, gdy zupa jest odpowiednio pikantna. O cieszącym oczy, intensywnym kolorze (o jakim w przyrodzie o tej porze roku raczej można tylko pomarzyć) nie wspominając. Jeśli i Wasza zimowe pierwsze danie powinno spełniać powyższe kryteria, moja dzisiejsza propozycja przypadnie Wam do gustu. Gęsta, lekko słodkawa od papryki, gładka i kremowa z dodatkiem pikantnej kukurydzy. Kto się skusi? Inspiracja - "Smaczne zupy" Kate McMillan.
Składniki na 4 porcje

3 duże czerwone papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 ziemniak obrany i pokrojony w kostkę
900 ml bulionu warzywnego
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz, papryka espelette do smaku
1 łyżka masła
1 nieduża papryczka chilli
5 czubatych łyżek kukurydzy konserwowej

Paprykę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Upieczone w ten sposób przekładamy do foliowej torebki, zamykamy ją i odstawiamy na 10 minut. Dzięki temu zabiegowi będzie łatwiej zdjąć z papryki skórkę. Każdą paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i skórki, kroimy w paski i odstawiamy do wystygnięcia. 

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy paprykę i ziemniaka, smażymy 5 minut, mieszając, by warzywa nie przywarły do dna.
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy tymianek, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i przykrywamy rondel pokrywką. Gotujemy około 20 minut - ziemniaki powinny być miękkie. Wyjmujemy tymianek a zupę miksujemy blenderem na krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.
Na małej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w małą kostkę papryczkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy kukurydzę i smażymy 3-4 minuty, aby złapała aromaty.

Zupę wlewamy do miseczek, do każdej z nich nakładamy też porcję kukurydzy.

6 komentarzy

  1. Zupa wspaniała, smaczna, rozgrzewająca, czego chcieć więcej :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilo, drugiej porcji;)

    Karmelitko, daje po oczach przy tej wszechobecnej bieli;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie :) Dodaję do listy "do zrobienia:. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Karolino, bardzo mi miło, mam nadzieję, że będzie Ci smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna! podałam z prażoną cebulką. :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!