Zdrowe ciastka bez jajek i mąki

piątek, 30 listopada 2012

Zdrowe ciastka bez jajek i mąki

Ciastka bez jajek i mąki? Tak, i to z mnóstwem zdrowych rzeczy - otręby, płatki owsiane, wiórki kokosowe, żurawina. Słodkie naturalną słodyczą, sycące i uzależniające. Przyznam, że są zaskakująco pyszne, a zapach, jaki roznosi się po domu podczas pieczenia.... obłęd. Jeśli wolicie słodsze ciastka dodajcie łyżkę miodu, możecie też zamienić czekoladę gorzka na mleczną. 
ciastka bez jajek, ciastka bez mąki, zdrowe ciastka
Składniki na około 25 ciastek

3 bardzo dojrzałe banany
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki likieru kokosowego lub ekstraktu waniliowego
2 szklanki otrębów granulowanych (dowolne, u mnie z żurawiną)
1/3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka migdałów zmielonych na mąkę
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
50 g posiekanej gorzkiej czekolady


Banana kroimy na mniejsze części, wrzucamy do miski. Dodajemy olej i likier/ekstrakt. Widelcem rozgniatamy banana i mieszamy składniki.
zdrowe ciasta, ciastka bez jajek, ciastka bez mąki, ditetyczne ciastka

W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki - otręby (można porcjami je rozwałkować, by powstały mniejsze grudki), płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe, cynamon, sól i czekoladę. Mieszamy składniki, a następnie do suchych produktów dodajemy mokre, czyli banany z tłuszczem. Składniki wystarczy połączyć dobrze, mieszając je szpatułką lub wyrobić mikserem. Masa będzie wilgotna i lepka.
ciastka bez jajek, ciastka bez mąki, ciastka z płatkami owsianymi
Z masy formujemy kulki wielkości piłeczki do ping ponga. Układamy na blasze i delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy 15-18 minut - ciasta z wierzchu powinny się przyrumienić i stwardnieć. Po upieczeniu studzimy na kratce.

12 komentarzy

  1. gdyby nie fakt, że Syncio ma uczulenie na banany zrobiłabym już dziś :) wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cupcake, próbuj, ciastka są obłędne!

    Wiewióro, aj, szkoda. Nie próbowałam takiego rozwiązania, ale może gdyby zamienić banana na jakieś jabłko o zwartym, niezbyt wilgotnym miąższu... dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowe i bardzo ładne ciasteczka. Z całą pewnoscią smakują genialnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. brzmią i wgylądają bardzo fajnie, a zwłaszcza, że są zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko, ja jestem zakochana w nich po uszy:)

    Aga, polecam spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. w sam raz na zdrową przekąskę :) ładnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjne :) lubię zdrowe chrupacze

    OdpowiedzUsuń
  8. Zuza, te są bardziej "mięsiste" i wilgotne niż chrupiące. Ale i tak zdrowe i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj, jak się z Tobą można skontaktować mailowo?

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewo, mój mail martakornak@gmail.com dostępny jest po wejściu w mój profil - na górze bloga na prawej kolumnie

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!