Składniki
4 jabłka
220 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
150 g masła
170 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki orzechów włoskich
Dodatkowo:
1 opakowanie serka philadelphia
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Jabłka dusimy około 20 minut - powinny się całkowicie rozpaść. Odstawiamy do przestygnięcia.
Ubijamy masło z cukrem i ekstraktem waniliowa na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajko, jedno po drugim i ubijamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, imbirem i goździkami. Dodajemy do masy maślano-jajecznej i miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy mus jabłkowy i miksujemy. Do jednolitej masy dodajemy posiekane orzechy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie foremki o wymiarach 24x18 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Kiedy ciasto studzi się, przygotowujemy krem - ubijając wszystkie składniki. Krem wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy równą warstwą. Ciasto dobrze smakuje, kiedy chwilę postoi w lodówce.
Takie ciacho to absolutne jesienne pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto Korniczku. Takim jesiennym ciastem na pewno bym nie pogardzila :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i baaardzo apetycznie! I te jesienne jabłka w środku - cudo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Droczilko, dziękuję!
OdpowiedzUsuńmajeczko, dziękuję i zapraszam:)
Basiu, piękne dzięki!
Śliczne to ciasto. Pięknie jesienne!
OdpowiedzUsuńCzy to urodzinowe? :) Jeszcze raz STO LAT! :)
Madziu, dzięki! Nie, urodzinowo to będziemy jeść tort zaraz;) dziękuje i Tobie też wszystkiego dobrego! Miło mieć urodziny razem z Tobą:)
OdpowiedzUsuńTroszkę jak wiewiórka, ale w wersji luksusowej.
OdpowiedzUsuńKarolina, luksusowa wiewiórka brzmi ciekawie;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne. A zdjęcia wprost świetne. Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńManiu, piękne dzięki!. Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńa ja zamierzam wrócić do zdrowej diety...:D
OdpowiedzUsuńnie wiem czy podołam :D
Zuza, to ciasto można uczynić jeszcze zdrowszym zmieniając kilka produktów i nie będziesz miała problemu ze zdrową dietą:)
OdpowiedzUsuńnie kuś mnie kochana, bo jeszcze tak zrobię i dopiero będzie om nom nom nom :D
OdpowiedzUsuńzuza, i o to chodzi:)
OdpowiedzUsuń