Bułeczki pomidorowe

wtorek, 16 października 2012

Bułeczki pomidorowe

Miękkie puchate bułeczki o obłędnym pomidorowym zapachu i smaku. Aromatyczne, najlepsze jeszcze ciepłe, zajadane bez żadnych dodatków. Uff, bałam się, że nie uda mi się wyrobić na WBD2012, bo piekłam je dziś, po przyjściu z pracy, ale udało się. A najważniejsze, że mam przepyszne bułeczki pod ręką. Tak świętować mogę codziennie!
 Składniki na 10 bułeczek

300 g mąki pszennej białej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki drożdży instant
200 ml przecieru pomidorowego
170 ml wody
1 łyżeczka syropu z agawy/miodu
1 czubata łyżeczka soli
50 g pomidorów suszonych w oleju, drobno pokrojonych
ulubione zioła

 Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy drożdże i syrop z agawy oraz przecier i wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto najpierw na niskich obrotach miksera. Kiedy składniki połączą dodajemy sól i posiekane pomidory. Zwiększamy też obroty miksera. Ciasto wyrabiamy około 7-10 minut. Powinno być miękkie i delikatnie lepkie.

Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości. Ciasto można też wstawić na noc do lodówki.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy chwilę i dzielimy na 10 części. Formujemy z nich małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu ciepłą wodą i posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami.
Pieczemy 20 minut a następnie studzimy na kratce.

17 komentarzy

  1. O wow! Pomidorowe bułeczki, coś wspaniałego Korniczku!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepięknie wyrośnięte, aż chce się je zjeść tu i teraz ;)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą być obłędnie pyszne :) kocham pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te Twoje bułeczki i nie mam wątpliwości, że są pyszne! Robiłam niedawno z suszonymi pomidorami, też ekstra:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko, dziękuję, faktycznie wspaniałe;)

    Szana, piękne dzięki. To ja częstuję bułeczkami:)

    Wiewióro, w takim razie to przepis dla Ciebie idealny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczniutkie, smaczniutkie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. o tak tak takie bułki i święto gotowe , cudo

    OdpowiedzUsuń
  8. Asiu, dziękuję! Wiesz co dobre:)

    Kamilo, piękne dzięki:)

    Aluś, kochana jesteś:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawy pomysł na pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. aż mi tymi pomidorami zapachniało <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Paulino, dziękuję bardzo

    Zu, fajowo, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. jakie piękne, okrąglutkie, super!

    OdpowiedzUsuń
  13. You are right, we should WBD everyday!

    Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  14. zorra, it's all because of you!:)
    Thanks for the opportunity, and sure I'll join World Bread Day next year:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!