Zdrowe szwedzkie ciastka

piątek, 1 czerwca 2012

Zdrowe szwedzkie ciastka

Najzdrowszy i zarazem najsmaczniejszy wypiek, jaki można sobie wyobrazić! Te ciastka czekały na publikacje od ponad roku. Piekę je w zasadzie raz w miesiącu i zawsze coś stawało na przeszkodzie, by je sfotografować. Zazwyczaj winne było tempo, w jakim znikały.  Kilkukrotne "przerobienie" tego przepisu pozwala, by zaproponować Wam kilka wersji smakowych. Co do mąki, żytnia razowa, jak i żytnia jasna sprawdzają się wyśmienicie. Czasem mąkę żytnią zastępuję owsianą. Fajny smaczek nadaje serek waniliowy, a jeśli chcecie upiec ciastka podobne do digestive, dodajcie odrobinę więcej soli i grubo mielone mąki. Ten przepis ma niesamowity potencjał, można przerobić go na tyle sposobów, ile gustów, dlatego zapraszam do eksperymentów. Przepis tu.
Składniki na 30-40 ciastek

1 szklanka (120 g) mąki żytniej razowej
1 szklanka (120 g) mąki pszennej razowej
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki (115 g) kremowego serka typu philadelphia, president
1/2 szklanki (115 g miękkiego masła
1/2 szklanki (75 g) brązowego cukru

Ucieramy masło z cukrem, aż połączą się w jednolitą masę.Cały czas miksując dodajemy serek, ucieramy 2-3 minuty, następnie wsypujemy mąki i sól. 
Ucieramy do połączenia składników, ciasto powinno utworzyć jednolita masę i nie kleić się do rąk.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Na lekko podsypanym mąka blacie wałkujemy ciasto (można podzielić je na pół, by powstały dwa placki. Ciasto wałkujemy na placek grubości 4-5 cm, wycinamy dowolne kształty.
Wycięte ciastka układamy na blasze, posypujemy grubym cukrem, delikatnie wciskając go dłonią w ciasto.
Ciastka pieczemy około 15 minut lub do zezłocenia.
Studzimy na kratce.

21 komentarzy

  1. A więc to one w całej okazałości! Piękne i o ile dobrze pamiętam, mam je zaklepane;)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają super :) i brzmią bardzo zdrowo.
    Piękny kształt, a ten cukier... zawsze kojarzy mi się z najpyszniejszymi wypiekami i dzieciństwem

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie i przypominają mi kształtem takie jedne sklepowe, ale nie pamiętam nazwy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, dziękuję. Obawiam się tylko, że w podróży do Ciebie mogą zostać zeżarte przez listonosza czy innego kuriera;)

    magdo, dziękuję! to moje ulubione ciastka, a cukier faktycznie dodaje takiej nutki nostalgii:)

    DarkANGELiko, moje lepsze niż sklepowe;)

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis :):) Zdjęcia cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygladaja te ciasteczka, a przez to, ze sa z maki razowej, dodaje je do przepisow "do zrobienia".

    OdpowiedzUsuń
  7. Justin&Dorothy, dziękuję:)

    flowerku, cieszę się, ze Ci się podobają, ciekawe czy będę smakowały Ci tak jak i mi:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dziwię się że znikają w szybkim tempie, wyglądają na przepyszne :) poza tym fantastyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ładne,
    a do tego jeszcze zdrowe? no, no :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie ciastka można jeść bez wyrzutów sumienia :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wyglądające ciasteczka, a do tego zrobione z takich składników. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. och, po pierwsze wygląda cudownie!
    a po drugie, są takie... takie pyszne! tzn, według mojego mniemania. te składniki są idealne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna formę maja te ciasteczka, i są takie równiutkie:) Śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie ładne kształty! Pyszne ciasteczka i zdrowe, a to dodatkowy i ważny plus :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Głodomorku, bardzo dziękuję:)

    Aniu, ciastka idealne:) piękne dzięki!

    M., to też właśnie uskuteczniam:D

    Lovelykate, cieszę się, że Ci się podobają.

    Karmelitko, dziękuję. ciastka są super, polecam upiec:)

    abcmojejkuchni, piękne dzięki!

    Majanko, oj tak tak, szczególnie jak na raz można pół blachy zjeść, bo są takie pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dziwię się, że znikają w ekspresowym tempie! Trudno im się oprzeć na sam widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Arven, coś w tym jest, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można dodać zamiast zwykłego masła->masło orzechowe lub migdałowe? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimie, nie próbowałam, może spróbuj pół na pół na początek?

    OdpowiedzUsuń
  20. Kornku, śliczne to pierwsze zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!