Klasyka gatunku. Drożdżowe z kruszonką i owocami. Czy wy też lubicie kruszonkę? Wydłubywanie jej z wierzchu ciasta, drożdżówek czy chałki to zdecydowanie moje ulubione zajęcie w kuchni. I tak sobie myślę, że kiedyś upiekę ciasto, które będzie jedną wielką kruszonką. Ale póki co piekę drożdżowe, na ukoronowanie truskawkowego sezonu. Częstujcie się:)
Składniki na blachę o wymiarach 33x23 cm
600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
200 g jogurtu greckiego
2 żółtka
100 g miękkiego masła
120 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 g truskawek
Składniki na kruszonkę:
150 g mąki
100 g masła
60 g cukru
Drożdże rozpuszczamy w mleku wymieszanym z łyżeczka cukru i łyżeczka mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zaczną się pienić i bąblować.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru, jogurt i drożdżowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dodajemy jogurt, masło i żółtka.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, około 10 minut. ciasto powinno być miękkie, puszyste i nie kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, delikatnie ugniatając je palcami, by wypełniło całą foremkę.
Na wierzch układamy pokrojone na ćwiartki (te większe) lub w całości (te mniejsze) truskawki.
W misce mieszamy składniki kruszonki i palcami rozcieramy masło z suchymi składnikami, by całość połączyła się w grudki. Posypujemy ciasto kruszonką.
Placek pieczemy około 40-45 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. Podajemy ostudzone.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
najlepsiejsze na świecie!!! właśnie z truskawami i kruszonką... a sama kruszonka tez pyszna choć z drożdżowym najlepsza.
OdpowiedzUsuńNieziemsko uwielbiam takie ciasta! Pychota :)
OdpowiedzUsuńWiewióro, kruszonka to słowo klucz do mojego brzucha:)
OdpowiedzUsuńMajanko, ja też, pyszności:)
Pyszności! Wspaniała propozycja!
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi apetytu, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńmojetworyprzetwory, dzięki piękne!
OdpowiedzUsuńZauberi, bardzo się cieszę, mam nadzieję, że zasmakuje:)
ze wszystkich ciast i placków... chyba najbardziej lubię drożdżowe. smak domu.
OdpowiedzUsuńKarmelitko faktycznie jest coś niesamowitego w drożdżowym cieście, ten zapach, delikatność, smak...
OdpowiedzUsuńKruszonkę i ja lubię :) Dlatego właśnie polecam Ci crumble :)
OdpowiedzUsuńOczko, mi polecać nie trzeba, wiem co dobre;) Wolałabym tylko żebyś napisała: "Dlatego właśnie zrobiłam Ci crumble :)" :D
OdpowiedzUsuńmmm! dzisiaj zrobiłam bardzo podobne z rabarbarem... mogłabym zjeść całą blaszkę :D
OdpowiedzUsuńEmcia, drożdżowe zawsze pyszne:)
OdpowiedzUsuńo rany, ależ pyszności!Dziękujemy za zdjęcie! :)
OdpowiedzUsuńDrużyno Wykrywacza, bardzo mi miło, ciesze się, że się podoba:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam kawałka tej pyszności na dzisiejszy mecz:(
OdpowiedzUsuńRusskayo, polecam upiec, wcale nie zajmuje tyle czasu:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam kruszonkę - pozdrawiam :-)
Halino, kto mógłby jej nie lubić!:)
OdpowiedzUsuń