Klasyczny humus

sobota, 5 maja 2012

Klasyczny humus

Pamiętam, że kiedy robiłam swój pierwszy domowy humus, jego smak mnie nie zachwycił. I choć cieciorkę uwielbiam, był dla mnie zbyt mdły, bez wyrazu. Podobnie, kiedy zamawiałam go w różnych knajpkach, czy kupuję ten gotowy w okrągłych pudełeczkach. Wiadomo, każdy ma swoje smaki, jedni lubią bardziej wyraziste, inni bardziej czosnkowe, inni zaś bardziej słone wersje. Dlatego początkowo kombinowałam wersje humusu z dodatkami: pieczoną papryką czy marchewką czy humus z fasoli. Przyszła jednak pora, by na blogu pojawił się ten najbardziej klasyczny z klasycznych humusów zrobiony tak, że jestem w stanie wyjadać go z miski palcami.
Składniki

1 puszka cieciorki, odcedzona (zalewę zachowujemy)
1 ząbek czosnku
3 łyżki tahini
3-4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki zalewy z cieciorki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju sezamowego (można zastąpić oliwą)
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
sól i pieprz do smaku

Sprawa jest banalnie prosta - wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na gładką pastę.

Przekładamy do miseczki, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by smaki się "przegryzły". Polewamy po wierzchu odrobiną oliwy i posypujemy papryką w proszku.
Podajemy z ulubionym pieczywem, np naan, warzywami pokrojonymi w słupki czy krakersami.

15 komentarzy

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam humusu. Ba, nigdy nie jadłam :)
    Gdzie można dostać tahini?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam jeszcze, jakoś mi nie po drodze, by go zrobić. No,ale może kiedyś.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a wiesz, korniczku, że jeszcze nigdy nie jadłam hummusu? chyba jestem jedną z niewielu xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada oblednie ! tez powinnam zrobic ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam i to chyba właśnie ten klasyczny, ale koniecznie domowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. A wiesz Korniczku,ze ja jeszcze nie robilam nigdy sama hummusu,hmmm....planuje to nadrobic,tym bardziej,ze bardzo apetycznie wyglada u Ciebie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasiu, tahini znajdziesz w sklepach z arabskimi produktami, może też w delikatesach, tych lepszych.

    Majanko, bo hummus to nie to co serniczek:)

    Karmelitko, no to musisz nadrobić zaległości:)

    Elzo, dziękuję!

    belgio od kuchni, dzięki!

    Karolino, mam to samo, nie ma to jak domowy hummus!

    Gosiu, ja nie trafiłam jeszcze nigdzie na smaczny kupny hummus, a ten domowy jest tak pyszny, że innych nawet nie szukam:)
    polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja się tak długo zbieram do hummusu, że szkoda gadać, ale zrobiłam postęp i kupiłam cieciorkę w puszce :D
    nie mam tahini, ale wykorzystam sezam i w końcu spróbuję tej pasty nad którą się tak wszyscy zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. chantel, domowej pasty tahini nie robiłam, ale to raczej nic trudnego. powodzenia i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za sprawdzony przepis. Sama uwielbiam hummus ale nigdy nie robiłam. Twoja propozycja wygląda pysznie, szczególnie z tahini.

    OdpowiedzUsuń
  11. Krysiu, ja tez go uwielbiam:) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię hummus bardzo często, bo zapotrzebowanie w domu wzrosło :) Spróbuj następnym razem ugotować ciecierzycę, ja z tej puszkowanej nigdy nie korzystam. No i pastę tahini też robię sama, to wzbogaca smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hummus jest przepyszny. Ja choć trochę a nawet bardzo eksperymentuję i tak wracam zawsze do klasyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bon Appetit, ah, z taką ugotowaną to na bank lepiej smakuje, tylko ja zazwyczaj na pewne dania łapię ochotę nagle i muszę mieć je na już, dlatego posiłkuję się puszkami. Ale wypróbuję, wypróbuję:)

    Joanno, ja też lubię eksperymenty, ale co klasyka to klasyka:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!