Chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

poniedziałek, 21 maja 2012

Chlebek ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami

Macie dość szparagów? Ja nie! To jedno z nielicznych warzyw, na które czekam cała rok i z początkiem maja wypatruję na straganach z ekscytacją równą wyczekiwaniu gwiazdkowych prezentów:)
Muszę przyznać, że na ten przepis ostrzyłam sobie zęby bardzo długo, od zimy, kiedy go znalazłam buszując po sieci w poszukiwaniu zupełnie czegoś innego. I wiedziałam, że muszę koniecznie go wypróbować. Kilka pęczków szparagów zostało zjedzonych w innych daniach zanim to się stało, ale wreszcie jest. Ten chlebek łączy ze sobą wiele moich ulubionych smaków, w tym hit ostatnich dni - Mimolette, czyli pomarańczowy ser z Francji.Chlebek jako całość to idealna przekąska na grilla czy piknik. Inspiracja tu.
Składniki na 1 bochenek

70 g suszonych pomidorów w oleju
35 g czarnych oliwek
200 g szparagów (około 10 łodyżek)
100 g sera mimolette (może być też gruyere)
70 g masła, roztopionego
2 łyżki oleju (może być ten z suszonych pomidorów)
sól i pieprz do smaku
1 łyżka suszonego tymianku
200 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
2/3 szklanki mleka

Suszone pomidory kroimy w paski, oliwki w krążki.
Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4-5 cm kawałki. Szparagi gotujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku 3 minuty. Odcedzamy.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodajemy suszony tymianek. Robimy dołek, wbijamy jajka i dolewamy mleko. Miksujemy ciasto, by składniki połączyły się. Powoli wlewamy roztopione masło i olej z pomidorów. Dodajemy sól i pieprz, chwilę jeszcze miksujemy.
Do ciasta dodajemy pomidory, oliwki i szparagi (4-5 główek odkładamy). Wsypujemy starty na grubych oczkach ser (garść zostawiamy) i mieszamy wszystko, by składniki rozprzestrzeniły się po cieście.

Keksówkę (23x9cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy pozostałe szparagi i posypujemy serem.
Chlebek pieczemy 35-40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 190 stopni. Wyjmujemy, studzimy na kratce.

6 komentarzy

  1. Wygląda fantastycznie! Chętnie i ja go przygotuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeżuniu, jak on genialnie wygląda! a tak nawiasem mówiąc to dla mnie też szparagów nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I dziś znów tutaj tak smacznie! Moje smaki!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę, wygląda niesamowicie! Ciekawa jestem jak smakuje,podejrzewam,że tak samo niebiańsko jak wygląda.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słodka Babka21 maja 2012 19:02

    Ten chlebek jest przepyszny - też go ostatnio piekłam i byłam zachwycona efektem :) Super pomysł z dodaniem sera Mimolette :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Panno Malwinno, polecam:)

    Olu, wreszcie jakaś bratnia dusza:) dzięki!

    Bon Appetit, bardzo się cieszę, że tak trafiam w Twój gust:)

    Majanko, ciężko opisać, polecam upiec:) u mnie zrobił furorę:)

    Słodka babko, mi też bardzo smakował:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!