Chilli fasolowe w stylu włoskim

niedziela, 28 sierpnia 2011

Chilli fasolowe w stylu włoskim

Zimy jeszcze nie ma, ale lato ponoć już się skończyło. Dlatego dziś danie, które łączy kolory i smaki lata i jednocześnie nadaje się na jesienno-zimowe obiady, kiedy marzymy o czymś rozgrzewającym. Sprawdzi się też latem, kiedy nadchodzi czas warzywnego lecza, z pełnymi słońca warzywami i kromką świeżego chleba. Choć składników jest wiele, danie wcale nie należy do bardzo pracochłonnych, wystarczy wrzucać do garnka, smażyć i dusić. Przepis pochodzi z książki "Dieta italiana".
Składniki na 8 porcji

1 mały bakłażan, pocięty na 2 cm kostkę
2 łyżki oliwy
1 cebula, pokrojona w talarki
1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona "na kęs"
1 żółta papryka, oczyszczona i pokrojona "na kęs"
2 puszki pomidorów krojonych
200 ml bulionu
1 łyżka chilli
1 puszka fasoli białej
1 puszka fasoli borlotti ( u mnie mieszanka czerwonej i różowej)
2 cukinie, pocięte w kostkę o boku 2 cm
sól i pieprz do smaku

Bakłażana przekładamy na durszlak, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Następnie przelewamy wodą, by pozbyć się goryczy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Oliwę rozgrzewamy w dużym rondlu. dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu około 5 minut., aż zmięknie, ale się nie przyrumieni. dodajemy paprykę oraz bakłażana i podsmażamy przez kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy pomidory i bulion, przyprawiamy chilli, pieprzem i solą. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Do garnka wrzucamy fasole i cukinię. Przykrywamy garnek i dusimy przez 15 minut. Podajemy ciepłe z chlebem lub drożdżowymi paluchami.


17 komentarzy

  1. Wspaniale barwne danie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi rozpływać się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie danie niesłychanie!!! lubię takie smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozgrzewające jak na zimową kolację, ale składniki najsmaczniejsze latem :) Może więc zimny koniec lata to najlepszy moment na fasolowe chilli? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oliwko, cieszy oczy, to fakt:)

    Asiu, ja lubię takie rzeczy, więc potwierdzam:)

    Wiewióro, cieszę się niezmiernie!

    burczymiwbrzuchu, coś w tym jest! choć ja wolałabym jeszcze trochę słonka:)zima jeszcze się nacieszymy. chilli też.

    OdpowiedzUsuń
  6. no właśnie, mamy idealne lato na takie potrawy :) u mnie ostatnio również królowały ostrzejsze przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pewnie jest straaasznie smaczne! wprost uwielbiam takie gulasze :)

    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  8. Zuzo, ostrzejsze potrawy dla mnie są super cały rok, lecę zobaczyć co smacznego przygotowałaś:)

    Małgo, ja też lubię, dlatego bardzo mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie, choć ja staram się unikać takich pikantnych dań. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj będzie grane w kuchni, tylko pomidorki w puszce trzeba dokupić :) Dzieki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Grażyno, zawsze można dać mniej ostrych przypraw, a i tak wyjdzie smacznie:)

    Karolaluko, bardzo się cieszę, że przypadło Ci do gustu. Oby smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne na wieczorne chłody lata. Wtedy nawet ta dziwna pogoda nie wpłynie na nasz nastrój.

    OdpowiedzUsuń
  13. Lo, szkoda tylko, że te chłody lata już się zbliżają, brakuje mi go w tym roku niezmiernie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Za to kolory w daniu wciąż będą przypominały piękne letnie dni:) Uwielbiam pikantne dania, dlatego przepis zapisuję:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nemi, bardzo się cieszę!Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  16. zajadam się tego typu daniami przez całą zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. monami, świetne są na zimę, prawda?

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!