Risotto ze szparagami

poniedziałek, 16 maja 2011

Risotto ze szparagami

Sezon szparagowy otwieram risotto ze szparagami. W zeszłym roku daniem ze szparagami, które podbiło nasze podniebienia, było penne primavera. Tym razem postawiłyśmy na połączenie szparagów z ryżem, czyli risotto. Znów jadłyśmy tylko we dwie, bo reszta zadowolona z zielonych łodyżek zadowolona nie była, ale dla mnie to był tylko powód do radości, bo risotto było przepyszne. Przepis z książki "Szybko, smacznie, zdrowo..." Polecam, opłaca się trochę pomachać widelcem mieszając ryż, by potem delektować się wspaniałym daniem.
 Składniki na 4 porcje

2 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
350 g ryżu na risotto
250 ml białego wytrawnego wina
700-750 ml bulionu warzywnego
pęczek szparagów
15 g miękkiego masła
4 łyżki startego parmezanu
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

Oliwę rozgrzewamy w rondlu o grubym dnie i szklimy cebulę. Dodajemy ryż, czosnek i smażymy na dość dużym ogniu 1-2 minuty cały czas mieszając, aż ryż się upraży i miejscami lekko przyrumieni.

Dodajemy wino i mieszamy widelcem tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn. Dolewamy wywar stopniowo, odczekując aż ryż go wchłonie i często mieszając.

W międzyczasie delikatnie opłukujemy szparagi i pozbywamy się zdrewniałych końcówek, odłamując je od reszty warzywa. Następnie kroimy szparagi w kawałki o długości 4-5 cm i przez 5 minut gotujemy na parze. Szparagi powinny lekko zmięknąć, będąc jednocześnie wciąż al dente.
Kiedy ryż będzie już prawie gotowy, miękki, dodajemy do garnka szparagi i resztę płynu, mieszając, by składniki połączyły się. Warto pamiętać, że ryż nie powinien wchłonąć całego płynu, sos powinien być gęsty - konsystencja gotowego risotto powinna nieco przypominać gęstą zupę. Dlatego w tym momencie dodajemy masło, które nada sosowi aksamitną konsystencję. Mieszamy, aż masło rozpuści się.

Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy parmezanem. Danie przekładamy na talerze, posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem i podajemy.

19 komentarzy

  1. bardzo fajna propozycja, choć jak looknęłam na penne primavera to strasznie spodobał mi się dodatek parmezanu.. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja byłabym zadowolona z tych zielonych łodyżek w risotto. I widać, że Kornik coś wie o fotografowaniu żywności, bo mam ochotę biec do kuchni ;).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham risotto i szparagi- zdecydowanie moje połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość że wygląda ślicznie to smakuje pewnie równie dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglada i pewnie tez tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam rok temu risotto ze szparagami, Twoje danie przypomniało mi o nim :) bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się - szparagi są bardzo apetyczne w tym daniu. Zazwyczaj nie chce mi się machać widelcem i robię paelle, która tego nie wymaga :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Shy, i jedna i druga propozycja są pyszne. ja, choc ryżu nie lubię bez zastanowienia wybrałaby jednak risotto, bo się w nim zakochałam, jest idealne:)

    Holgo, cieszę się, że Ci się podoba:)

    Kikimoro, mnie też bardzo smakowało i za kilka dni będę wcinać ponownie:)

    Doktorze, lepiej!;)

    Ago, mi smakowało bardzo:)

    Mirabelko, radzępowtórzyc, bo moje mnie tak uwiodło, że jadłabym codziennie:)

    jadalnepijalne, paellą też bym nie pogardziła;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak, że slinka cieknie! Wiosenne, wspaniałe risotto:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękne, pyszne, optymistycznie zielone :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdybym była Twoją rodziną to wcinałabym razem z Wami! Prz czym nadmieniam, że tym bardziej bym zjadła, bo widelcem jeszcze nigdy nie machałam aby zrobić risotto....:(

    OdpowiedzUsuń
  12. och, cudne to risotto!
    mogę wpaśc na obiad? ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Majanko, wyszło pysznie, ah te szparagi!

    Majko, i przecudownie smakowite:)

    Ewelajno, bardzo żałuję, że rodziną nie jesteśmy, to byłoby przecudowne!:):):)

    Karmelitko, koniecznie! zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nadrabiam zaległości blogowe i gdzie nie wchodzę tam same cuda gotujecie. Aż zgłodniałam i gwoździem do mojego głodu jest to risotto. Mniam !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ivon, haha:) faktycznie, po takim blogowym maratonie aż chce się jeść. polecam risotto;)

    OdpowiedzUsuń
  16. super! uwielbiam szparagi i risotto - idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Menu na weekend, ja, choć za ryżem specjalnie nie przepadam, za to risotto, oddałabym wszytko:) cieszę się, że i Tobie przypadło do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak, tak, tak! - biorę dwa talerze! :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!