Bułeczki twarożkowe

piątek, 14 stycznia 2011

Bułeczki twarożkowe

Delikatne, puszyste bułeczki z rodzynkami i twarożkiem, dzięki któremu dłużej trzymają świeżość. Są neutralne w smaku, nadają się więc do wszystkiego. Inspirację znalazłam w książce "Encyklopedia wypieków i pieczenia", ale sporo w nim pozmieniałam.

Składniki na 11 bułeczek

300 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
10 g świeżych drożdży
220 g ciepłego mleka
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
150 g serka wiejskiego (taki ziarnisty) lub twarożku
2 łyżki oleju
60 g rodzynek
30 g płatków owsianych

Drożdże rozpuszczamy w małej ilości mleka,dodajemy miód i odrobinę maki, mieszamy i odstawiamy, by zaczyn ruszył.

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy serek, rodzynki i płatki owsiane oraz sól. Wlewamy zaczyn oraz olej a następnie resztę mleka i wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Przekładamy do nasmarowanej oliwa miski i odstawiamy na około 1 godzinę do rośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko podsypany mąką blat i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki (moje miały po 80g) i układamy je na blasze. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy blachę z bułkami i spryskujemy wodą ścianki piekarnika. Pieczemy przez 17-20 minut, aż bułeczki zarumienią się.

Studzimy na kratce.


15 komentarzy

  1. Bardzo ciekawy przepis, pozdrawiam
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebieska pistacjo, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładne! i patrząc na listę składników czuję, że to coś dla mnie... i już na listę TO-DO trafiają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta, bułki u ciebie jak u zawodowego mistrza piekarnictwa

    OdpowiedzUsuń
  5. Amarantko, dziękuję i cieszę się że trafiają na listę:)

    Alu, do zawodostwa jeszcze trochę, ale staram się jak mogę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli człowiek się odważy na modyfikacje w przepisach na pieczywo - to znaczy, że osiągnął już naprawdę wiele ;)

    A Tobie wychodzi to naprawdę świetnie...tylko pozazdrościć!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak akurat na późną kolację by mi się jedna przydała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. korniczku, obłędne bułeczki!
    wspaniałe. z domowym dżemikiem, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam już kiedyś bułeczki z twarogiem, były pyszne. Chętnie skorzystam teraz z Twojego przepisu!
    Pozdrawiam Cię ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pomysł na serek ziarnisty jako dodatek na pewno wykorzystam, bardzo fajne bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowite bułeczki. Dawno cos bułek nie piekłam, zachciało mi się:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Arven, mama się zawsze ze mnie smieje, że kurczowo trzymam się przepisów, więc tym razem zaszalałam;)

    Mniamusne, nie wiem czy kolacja nadal aktualna, ale mogę podrzucić;)

    Karmelitko, mój domowy dżemik się niestety skończył ale śliwka w czekoladzie choc kupna tez pyszna:)

    Anno-Mario, no to ja nie wiem czy moje są równie pyszne:)

    Kaś, cieszę się i dziękuję:)

    Majanko, ja uwielbiam piec bułeczki, chyba bardziej niż chleby!

    Kabamaigo, bardzo dziękuję

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. ah, na Twoim blogu zawsze pachnie świeżym, pysznym pieczywem :) cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Asiu, właśnie pomyślałam, że to duża strata, że nie da się wąchać przez internet:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!