
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
Składniki na farsz
1 bakłażan
1 cebula
1 ząbek czosnku
12 pomidorków koktajlowych
1/2 kulki mozzarelli
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta kolendry
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia siekamy szerokim nożem z zimnym masłem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. W miarę potrzeby, jeśli ciasto nie będzie się lepiło, można dodać odrobinę wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Bakłażana myjemy, kroimy na małą kostkę, posypujemy solą i przekładamy na sitko a potem odsączamy na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę.
Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy bakłażana i smażymy około 10 minut aż się zrumieni i zmięknie. Warzywa przekładamy do do miseczki i zostawiamy do przestygnięcia.

Ciasto wałkujemy na placek o grubości 5mm i wycinamy z niego koła o średnicy 16 cm. Na każde koło nakładamy porcję farszu, pierogi sklejamy i smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Cudowne te pierożki zrobiłaś:) Nadzienie mi sie bardzo podoba:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
cudowne smaki tworzysz. niezwykle oryginalnie a to lubię- zabawę smakiem;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło;)
Na pierożka z taaakim nadzieniem, skusiłabym się bez mrugnięcia okiem:))
OdpowiedzUsuńO jakie pyszności! I ten farsz.
OdpowiedzUsuńA pieczone bardzo lubię.Pięknie Ci wyszły!
Majanko, mi bardzo smakowały, sama się zdziwiłam, że takie smaczne:)
OdpowiedzUsuńMalwino, dzięki!
Andziu, bardzo mi miło!
Amber, dziękuję Ci. Farsz bardzo smakowity!
Pozdrawiam!
smakowicie wygladaja te Twoje pierozki:) i jakie rumiane, mniam:)
OdpowiedzUsuńKompozycja smaków niezwykle apetyczna. Mniam :) Aż głodna się zrobiłam! :)
OdpowiedzUsuńAgo,miło mi niezmiernie, ze Ci się podpobają:)
OdpowiedzUsuńKomarko, potwierdam, są pyszne!
Ze zdobyciem bakłażana mogłabym mieć problem, ale gdyby tak wykorzystać same pomidorki, to byłoby naprawdę rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko! :)
Oliwko, bakłażan tu dużo daje, jeśli kiedyś będziesz miała okazję go dostać to polecam wypróbować:)
OdpowiedzUsuńock, korniczku, rewelacja!
OdpowiedzUsuńsą tak urocze... i z pewnością niesamowicie smakowite ;]
Pięknie złociste:) farsz brzmi apetycznie, wypróbuję kiedyś jak będę pichcić obiad tylko dla siebie...bo w domu sami mięsożercy dookoła :)
OdpowiedzUsuńKorniku, poradz, zrobię z bakłażanem, bo mam w ciągłej dostawie, ale powiedz mi czy cukinia, albo kabaczek też się nadadzą? I czy coś byś wtedy zmieniła w dodatkach?
OdpowiedzUsuńKarmelitko, a dziękuję bardzo. Mi smakowały, choć kiedyś za bakłażanem specjalnie nie przepadałam,więc chyba jest smaczne;)
OdpowiedzUsuńAsiu, a to mięsożercy nie mogą raz zjeść warzywek?;) swoja drogą Mateusz ostatnio powiedział: "dzieki Kornik, dzięki Tobie mam teraz furę jedzenia":)
Wielgasiu, no ja to jeszcze aż taką wyrocznią nie jestem, ale myślę, że gdyby zastąpić bakłażana cukinią to też będzie ok. Tylko może fetę dać albo oscypka, jakiś taki bardziej wyrazisty ser. Co do kabaczka to nie wiem, nie sprawdzałam go w pierogach, ale pewnie zachowuje się podobnie jak cukinia.
Daj znać jesli bedziesz próbować:)
Ściski!
Dzięki za pomoc, zrobię i dam znać.
OdpowiedzUsuń