Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania

środa, 18 sierpnia 2010

Pełnoziarnisty chleb bez wyrabiania

Ostatnio natknęłam się na program Dzień wolny Chucka. Wytatuowany kucharz przyrządzał chleb bez wyrabiania. Chciałam sprawdzić, czy dania z telewizyjnych programów wychodzą, więc znalazłam przepis i chleb upiekłam. Wyszedł miękki, wilgotny, dziurkowany w środku, długo pozostaje świeży.

Składniki na 2 keksówki 23x9 cm

3 szklanki ciepłej wody
1 łyżka drożdży instant (dałam świeże w podwójnej ilości)
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka octu winnego (dałam jabłkowy)
3 szklanki maki pełnoziarnistej
2 1/2 – 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli

Dodatkowo:
pestki dyni do posypania

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie wody i cukrem. Mieszamy, odstawiamy do czasu, aż drożdże 'ruszą'.

Do miski wlewamy resztę wody, dodajemy zaczyn oraz olej i ocet. Następnie wsypujemy mąkę pełnoziarnistą dokładnie mieszając łyżką lub szpatułką, by pozbyć się grudek. Następnie dodajemy mąkę pszenną i sól, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być kleiste mokre. Miskę z ciastem przykrywamy zwilżoną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut lub do czasu aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy w misce przy pomocy szpatułki na 2 części. Każdą z nich delikatnie przekładamy do naoliwionej keksówki. Chleb delikatnie nacinamy i posypujemy ulubionymi przyprawami lub ziarnami.

Gdy piekłam ten chleb pierwszy raz, postąpiłam według przepisu i chleb w tym momencie wstawiłam do piekarnika. Za drugim razem dałam mu wyrosnąć w keksówce jeszcze około 30 minut i dopiero wtedy piekłam.

Chleby pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut (u mnie termoobieg 185 stopni, pieczenie około 35 minut). Chleby powinny zezłocić się z wierzchu.

Studzimy na kratce, kroimy po wystudzeniu.

23 komentarze

  1. śliczny chleb! a tego pana nie znam, lecę obczaić kto to (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś do Observera dodana była broszurka o chlebie. Opisano w niej eksperyment z różnymi czasami wyrabiania ciasta. Najbardziej wyrosło to pozostawione same sobie. Od momentu gdy to przeczytałam rzadko wyrabiam chleb, najczęściej, na ten mój codzienny tylko dokładnie mieszam składniki i czekam aż czas zrobi swoje.

    OdpowiedzUsuń
  3. chlebek piekny:) taki swiezutki z maselkiem smakuje cudownie:) zawsze obawiam sie tego wyrabiania, a tu jest dosc prosto, wiec moze i ja sprobuje upiec, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... jaki śliczny i apetyczny ten Twój chlebuś!:) a ja jeszcze nie upiekłam żadnego, na jesieni może spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam ;D wygląda znakomicie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To chyba najłatwiejszy i najszybszy przepis na chleb! Podoba mi się jego miąższ. Napisz, czy chleb jest tak smaczny jak ładny, bo ja ostatnio porzuciłam zakwasowce i mam ochotę na szybki, smaczny, letni chleb na drożdżach.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moją miłością są słodkie wypieki ale świerzym, pysznym chlebem nie pogardze, a co do telewizyjnych przepisów to różnie z nimi bywa. Tobie się kurna udało! Pyszny z rozpływającym się masełkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień Wolny Chucka? Uwielbiam ten program. i pomyślec, że on tak czatuje w kuchni. a tak, jak zauważyłaś, nieźle wytatuowany. i umięśniony ;p
    dobrze że mój Pan tego nie czyta, oj, dobrze, hehe ;p

    piękny bochenek chleba. cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  9. w telewizyjnej kuchni, co zawsze wszystko wychodzi, a nawet jak nie wychodzi to jest pyszne ;) ja tez czasem sprawdzam te cudowne przepisy, a ten bez wyrabiania brzmi kuszaco, szczegolnie ze moj zakwas nie przezyl przeprowadzki wiec o dobry chleb ciezko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wilgotny itp... Ale czy smaczny? Bo tego nie napisałaś, Marto, a jestem bardzo ciekawa opinii. Bo wygląda zachęcająco. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Viri, dziękuję! Śmieszny taki zakręcony ten gość.

    Zuzo, dzięki:)

    Noblevo, od znajomej, od której mam zakwas dostałam przepis na chleb, gdzie składniki tylko się miesza a ciasto stoi 12 godzin, więc i ja nauczyłam się zostawiać sprawy swojemu biegowi:)

    Ago, tu jest bardzo prosto, więc polecam. ciasto wyszło dość rzadkie, ja je właściwie przelałam do keksówek, dzięki czemu nie sprawiło żadnych problemów:)

    Ilko, jak już raz zaczniesz, to nie przestaniesz piec! to wciąga strasznie:)

    Ciastello, dziękuję!

    An-no, jest smaczny, neutralny ma smak, więc zawsze można dodać ulubione przyprawy lub dodatki. I ma bardzo ciekawy środek, pulchny, wilgotny i sprężysty. Polecam spróbować!

    Bez sosiku, też sceptycznie podchodzę do telewizyjnych super-przepisów, ale ten zaliczam do bardzo udanych.

    Karmel-itko, dokładnie tak, dzień wolny chucka:) moja mama namiętnie ogląda tego typu programy, czasem coś podejrzę i efekt (jak ten chleb) bardzo udany:)
    A ja też lubię wytatuowanych, a jak jeszcze świetnie gotują to już bomba!
    Pozdrawiam Twojego Lubego;)

    Marto, ja sceptycznie podchodzę do takich przepisów, ale mama mi kazała, więc chleb zrobiłam:) nie ubrudziłam nic poza miską i szpatułką, więc to plus, bo nie lubię zmywać miesk po cieście;) A mój zakwas też ostatnio bez życia i śmierdzi!

    Oliwko, smaczny, smaczny. Jest neutralny w smaku i całkiem lekki a strukturą przypomina gąbkę, taki jest sprężysty i dziurkowany. Mojej mamie smakuje bardzo bardzo.

    Pozdrawiam Was bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudnie :D Piekłam raz taki chlebek, który finalnie chyba przypominał ten strukturą - ale wymagał wyrabiania.
    Muszę spróbować tego, zwłaszcza, że nie wymaga zakwasowania :D

    OdpowiedzUsuń
  13. O widze, ze i tak mozna :) Chlebek sliczny. A skoro rowniez pyszny to zapisuje przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  14. korniku - świetny! wjem w domu raczej pełnozierinste chleby, te białe to jest rzadkosc - nie pamietam, kiedy ostatnio mialam taki w ustach. i jeszcze bez wyrabiania, to mi pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Arven, dziękuję. ja również jestem na etapie chlebów drożdżowych, bo zakwas mam jakiś niemrawy.

    Majko, chleb sam się robi, nawet się ubrudzić nie można:)

    Kuchareczko, dziękuję. Cieszę się, że przypadł Ci do gustu!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny, a skoro chleby wyrastające same są lepsze, to chyba przestanę moje wyrabiać. :P

    OdpowiedzUsuń
  17. piękne są te ziarenka na wierzchu

    OdpowiedzUsuń
  18. Maniu, dziękuję. Nie wiem czy wszystkie da się tak bez wyrabiania, ale ten z pewnością:)

    Asiejko, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny chlebek. Robiłam kiedyś bochenki Doris Grant i te też były bez wyrabiania. A przepisy z programów wychodzą zazwyczaj ( u mnie zupełnie nie udało się biscotti)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kabamaigo, dziękuję! ja jestem sceptycznie nastawiona do tv, choć na kilku blogowych przepisach się też przejechałam, więc jak widać nie ma reguły.

    OdpowiedzUsuń
  21. mozna zastąpić mąke pszenną chlebową zwykłą pszenna?

    OdpowiedzUsuń
  22. Emmo, jasne, zwykła pszenna też się nada:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!