Makaron z pietruszkowym pesto i fasolką szparagową

poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Makaron z pietruszkowym pesto i fasolką szparagową

Było bardzo trudno przygotować ten makaron, nie ze względu na skomplikowany przepis, powodem było pietruszkowe pesto, musiałam spróbować. Kolejny raz utwierdziłam się w przekonaniu, że pietruszka zdecydowanie mogłaby nie istnieć:) Mimo wszystko rodzinie makaron smakował bardzo. Przepis, zmodyfikowany, znalazłam na Bon Apetit.

Składniki na 4 porcje

1 pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki orzechów laskowych podprażonych na patelni i bez skórek
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżki skórki startej z cytryny
2 ząbki czosnku
5 łyżek plus 1 1/2 łyżki oliwy
makaron na 4 osoby (może być pełnoziarnisty)
200 g zielonej fasolki szparagowej
3 łyżki pociętej cebulki ze szczypiorkiem
3 łyżki parmezanu
sól i pieprz do smaku

Natkę, orzechy, sok i skórkę z cytryny oraz czosnek miksujemy w blenderze. Dodajemy oliwę i mieszamy całość i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Makaron wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy, aż będzie al dente. Odcedzamy na sicie zachowując 1/2 szklanki wody. Makaron wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pesto, mieszamy.
Fasolkę oczyszczamy i gotujemy aż będzie miękka, ale wciąż jędrna. Dodajemy do garnka z makaronem.

Cebulkę ze szczypiorkiem podsmażamy chwile na oliwie, aż zmięknie. Dodajemy do garnka z makaronem. Całość mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli pesto będzie zbyt gęste i suche dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu.

Wykładamy na talerze, posypujemy startym serem i podajemy.

11 komentarzy

  1. pietruszkowego pesto jeszcze nie robiłam. danie bardzo optymistyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! I jeszcze ta fasolka i orzechy, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. super danie na lato, jadłam podobny makaron we Włoszech, pesto bazyliowe jednak i z pomidorkami koktajlowymi (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale u Ciebie dzisiaj smacznie :) Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  5. och, a ja uwielbiam takie pietruszkowe aromaty

    OdpowiedzUsuń
  6. A u mnie była na kolację makaron z fasolką i zwykłym bazyliowym pesto! Bardzo smaczny wyszedł. Z pietruszką spróbuję, bo od jakiegoś czasu myślę o wariacjach pesto a że zieleniny na działce mam ogromne ilości więc czas na eksperymenty!

    OdpowiedzUsuń
  7. To co, Korniku - zakładamy tę antypietruszkową grupę? Bo ja bardzo chętnie się dołączę. ;) Co nie zmienia faktu, że danie na talerzu prezentuje się bardzo apetycznie, a gdyby pietruszkę zamienić na bazylię, to bez wątpienia równie pysznie by smakowało. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pysznie i zielono!:)
    Cos czuje, ze to polacznie by mi bardzo smakowalo

    OdpowiedzUsuń
  9. Panno Malwinno, jeśli lubisz pietruszę to jest to całkiem fajna alternatywa dla bazyliowego pesto.

    Majanko, cieszę się, że Ci się podoba:)

    Viri, pesto bazyliowe i pomidorki... pyszności!

    Noblevo, cieszy mnie to, że istnieją osoby, które zjadłyby to danko:)

    Asiejko, to ja zapraszam na makaron:)

    Oliwko, zakładamy, koniecznie!:) Ja myslałam że dam radę zjeść na obiad ten makaron, ale podczas próbowania pesto zmieniłam zdanie. pietruszka to wybitnie nie moje smaki;) Ale bazyliowe pesto to juz inna, pyszna sprawa.

    Gosiu, warto spróbować, jeśli tylko lubisz pietruszkę;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Heh, u mnie też dziś pietruszkowe pesto, tylko w trochę innej wersji. Z dodatkiem cukinii. Nam smakowało i myślę, że skuszę się za jakiś czas i na Twoją propozycję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wedelko, bardzo ciekawa propozycja z cukinią. Chętnie bym wyprobowała, ale muszę znaleźć osoby, które pietruszkę lubią, bo okazało się że przy tak dużych jej ilościach moja rodzina wymiękła:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!