
4 szklanki białej pszennej mąki chlebowej
3/4 szklanki cieplej wody (temperatura 36 stopni) plus 3 łyżki
2 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oliwy z oliwek
130g wydrylowanych czarnych oliwek
sezam do posypania
Mąkę mieszamy z wodą, zostawiamy na 40 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy dość spoiste ciasto. Wkładamy je do miski i pod przykryciem zostawiamy na dwie godziny, składając ciasto raz, po godzinie. (Ja swoje ciasto wsadziłam na noc do lodówki, w początkowych kilku godzinach odgazowałam je kilkakrotnie i raz złożyłam. Rano wyjęłam Ciasto na blat, by złapało temperaturę pokojową i postępowałam dalej według przepisu)
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy i dzielimy na pół. Lekko zwijamy w kule i zostawiamy na 10 minut pod ściereczką. Formujemy 2 sprężyste bagietki i układamy je na perforowanej blasze do bagietek lub na zwykłej blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Smarujemy wodą, posypujemy sezamem, a tuż przed pieczeniem nacinamy bagietki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni z para w początkowej fazie przez około 40 minut.
O proszę jakie pyszne bagietki Nam tu dziś serwujesz;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te Twoje bagietki! już zapisuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńja bym zrobiła teraz na odwrót. czarne podmieniła na zielone (((:
OdpowiedzUsuńOlciaky, najlepsze prosto z pieca!
OdpowiedzUsuńPaulo, cieszę się:) Miłego pieczenia!
Asiejko, wszelkie kombinacje dozwolone, aby smakowało jak najlepiej:)
OdpowiedzUsuńPiekna bagietka. I do tego jaka pyszna :) Uwielbiam wypieki z dodatkiem oliwek.
OdpowiedzUsuńMajko, dziękuję. My też bardzo lubimy. Choć większa część rodziny oliwek nie jada, to wypieki chlebowe z nimi cieszą się dużym zainteresowaniem:)
OdpowiedzUsuńTeż jestem fanką wypieków z oliwkami, mniam :)
OdpowiedzUsuńbrzmi wybornie, tylko rzeczywiście trudno zdecydować się na kolor oliwek, pewnie wzięłabym i takie, i takie ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Gwiazdko, 2 rodzaje oliwek to najlepsze rozwiązanie dla ich amatorów. U nas w zasadzie tylko czarne są jadane, więc nie mam dylematu:)
OdpowiedzUsuń