Ziołowe bagietki

czwartek, 1 kwietnia 2010

Ziołowe bagietki

Oszalałam na punkcie mieszanki ziół, którą przywiozłam z wakacji z wyspy Simi. To mieszanka majeranku, oregano, papryki i chilli przeznaczona do sałatki grackiej. Świetnie sprawdza się w wypiekach chlebowych - pieczywo jest aromatyczne i pięknie pachnie. Przepis na chlebek znalazłam na CinCinie, zamiast bochenka uformowałam 2 bagietki. Jedna zniknęła zaraz po wyjęciu z piekarnika.


Składniki na 2 bagietki lub 1 bochenek

2 szklanki mąki pszennej t.650
1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału lub mąki graham
1 szklanka wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
po łyżeczce suszonych ziół: majeranku, bazylii, tymianku (u mnie mieszanka przypraw: majeranek, oregano, papryka i chilli)
20 g świeżych drożdży

Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i łączymy z kilkoma łyżkami mąki i cukrem, tak aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ręcznie lub robotem, by otrzymać gładkie, nielepiące się ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy folia i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość. Wyrośnięte wyrabiamy jeszcze raz, formujemy bochenek lub bagietki i zostawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe bagietki pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut. Podczas pierwszych 10 minut pieczenia spryskujemy dwukrotnie wnętrze piekarnika wodą. Studzimy na kratce.

Dla chleba czas pieczenia będzie dłuższy. By mieć pewność, że się dopiekł, wystarczy popukać od spodu - gdy usłyszymy głuchy odgłos, znaczy że jest gotowy.

4 komentarze

  1. pyszna pewnie jest sałata z taką aromatyczną mieszanką
    i chleb, chleb też :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ;) Musi być na prawdę cudowny. Uwielbiam ziołowe wypieki. Są daniem same w sobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziwnograju, są pyszne też jako dodatek do zupy-kremu jako kromki albo do sałatki pocięte w kostkę i zrumienione na patelni jako croutons:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!