Pasta z soczewicy

poniedziałek, 5 kwietnia 2010

Pasta z soczewicy

Lekka i smaczna pasta na kanapki, ale świetnie smakuje tez z tortillami na ciepło. Śmiało można dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory, smakuje z nimi jeszcze lepiej.

Składniki

1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
sól i pieprz do smaku
1 łyzeczka oliwy

Soczewicę gotujemy do miękkości. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmażamy do miękkości cebulkę z drobno posiekanym czosnkiem.

Dodajemy przyprawy, mieszamy do połączenia i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę, cebulkę z czosnkiem i przyprawami miksujemy w blenderze na gładką masę.

10 komentarzy

  1. super pasta

    a na wierzchu kiełki?

    OdpowiedzUsuń
  2. z soczewicy pasty to moje ulubione bo najszybciej , a jak pysznie
    a twoja pięknie przystrojona kiełkami

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieju, dzięki. Na wierzchu kiełki słonecznika.

    Alu, ja tę bardzo lubię, chyba moja ulubiona po jajecznej paście.
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak jajeczna też uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. a z zielonej robię też tylko doprawiam tak po polsku -majerankiem , lubczykiem , szczypta jałowca Cebulkę i czosnek tez daję

    OdpowiedzUsuń
  6. Alu, to ja niedługo wypróbuję tę Twoją zieloną, bo z zielonej nie robiłam jeszcze wcale:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kanapkowe pasty.
    Ta czekać będzie w kolejce.
    Śliczne masz miseczki! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oliwko, miseczka to spadek po babci;)
    Pasty są pycha!
    Pozdrawiam i ja!

    OdpowiedzUsuń
  9. taka lekko ostra i pełna aromatu pasta to coś dla mnie - musze tylko kupić czerwoną soczewicę, bo wykorzystałam swój zapas do ostatniego ziarenka ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gwaizdko, jest bardzo smaczna, dokładnie jak napisałaś, jakbyś ją jadła:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!