Tort z lemon curd

niedziela, 13 grudnia 2009

Tort z lemon curd

Dziś są urodziny mojego brata, stąd ten tort. Biszkopt jest delikatny i mięciutki, a w środku czeka na nas cytrynowe nadzienie. Bardzo efektowny, w szczególności z cukrowymi perełkami. Przepis znaleziony tu, ja wybrałam wersję bez czekolady.

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm

Składniki na biszkopt genueński
187 g przesianej mąki pszennej
6 jajek o temperaturze pokojowej
187 g cukru
45 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
odrobina masła i mąki do wysmarowania i wysypania formy

Składniki na poncz
1 szklanka świeżo zaparzonej mocnej herbaty
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki rumu

Składniki na krem
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
30 g masła
400 ml śmietanki kremówki 36%
1/2 saszetki śmietan fixu

Dodatkowo:
około 300 ml śmietanki kremówki
cukier puder do smaku
1/2 torebki śmietan fixu
jadalne perełki

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę smarujemy masłem i lekko oprószamy mąką.
Jajka i cukier ubijamy przez 15 minut mikserem, na średnich obrotach. Masa powinna powoli spływać z trzepaczki. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy ostrożnie całość. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe. Studzimy przez 20 minut w piekarniku, następnie przekładamy do wystygnięcia na kratkę na 3-4 godziny. Gotowe ciasto dzielimy na 3 placki.

Przygotowujemy poncz, mieszając wszystkie składniki. Nasączamy dokładnie 3 placki

Sok i skórkę z owoców, cukier, jajko i żółtko ubijamy blenderem z trzepaczką na parze przez 20-25 minut. Masa ma przypominać konsystencją delikatny budyń. Dodajemy masło, mieszamy, by się rozpuściło i połączyło z masą, odstawiamy do przestudzenia, a następnie do lodówki.
400 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno razem ze śmietan fixem. Dodajemy lemon curd, mieszamy wszystko, by masa była jednolita.Nasączone placki przekładamy kremem.

Ubijamy pozostałe 300 ml kremówki, z odrobiną cukru pudru i śmietan fixem. Wykładamy śmietanę na wierzch i boki tortu, wygładzamy szerokim nożem lub szpatułką i dekorujemy perełkami. Odstawiamy do lodówki.

9 komentarzy

  1. Jaki przewspaniały tort! Skąd masz te srebne kuleczki? Och, co bym dała za kawałek... :-))

    Wszytskiego najlepszego dla Twojego brata! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poswix, kuleczki kupiłam będąc w Szwecji, u nas w sklepach takich nie widziałam. Może można je dostać w jakichś internetowych sklepach z rzeczami do dekoracji i innymi produktami spożywczymi.
    A tort pycha, gdybym miała jak, podesłałabym Ci kawałek:)
    dziękuje, przekażę bratu życzenia:)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. No taka siostra to skarb prawdziwy! :) Piękny tort!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale śliczny tort, już wyobrażam sobie ten smak! jakbyś chciała kiedyś zaadaptować siostrę, której byś mogła takie cuda piec, to się polecam ;)
    pozdrowienia dla Ciebie i brata

    OdpowiedzUsuń
  5. Sliczny tort, bardzo elegancki

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, dziękuję!

    Gwiazdko, rozbawiło mnie bardzo co napisałaś o adopcji. Przemyślę propozycję;)
    Pozdrawiam i ja!

    OdpowiedzUsuń
  7. wspanialy Tort! az slinka cieknie. I te perelki, wyglada cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję prześlicznie, Olu!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!