Sernik imbirowo-gruszkowy

sobota, 21 listopada 2009

Sernik imbirowo-gruszkowy

Powoli zaczyna panować w mojej rodzinie tradycja, że na uroczystości, na które jestem zapraszana jako gość, przychodzę z jakimś wypiekiem, wcześniej uzgodnionym z gospodarzem. Dla mnie to czysta przyjemność, dla gospodarza możliwość spróbowania czegoś nowego, bo nie zawsze ma on odwagę piec z nie sprawdzonych przepisów, no i oczywiście jakiś słodki podarunek ode mnie. Tym razem sernik na urodzino-imieniny mojej cioci. Ah, no i nie wiem czemu, ale chyba podświadomie wybór padł na gruszki;)
Przepis w ramach Korzennego Tygodnia.

Sernik imbirowo-gruszkowy - składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na spód:
opakowanie (225 g) ciastek pełnoziarnistych digestive
100 g roztopionego masła
niecała łyżeczka mielonego imbiru (lub 1/4 łyżeczki świeżego)

Składniki na nadzienie z gruszek:
3-4 dojrzałe gruszki
375 ml wrzątku
125 g cukru
łyżka soku z cytryny

Składniki na masę serową:
750 g twarogu mielonego (u mnie śmietankowy ser twarogowy w kostce "OSM Piaski")
150 g cukru
3 jajka
1 1/2 łyżki soku z cytryny
czubata łyżeczka mielonego imbiru (lub 1/2 łyżeczki świeżego)


Ciastka miksujemy z masłem i imbirem, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Wysypujemy masę na wyłożony folią aluminiową spód tortownicy, dociskamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne , kroimy w dość grube plasterki, a te jeszcze na pół. Wrzucamy gruszki na wrzątek - 375 ml wody, dosypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i gotujemy, aż owoce będą miękkie, ale nie rozpadające się. Odcedzamy na sitku i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą gotowe, wykładamy na ciasteczkowy spód i rozkładamy na całej jego powierzchni.

Ser ucieramy z cukrem, sokiem z cytryny i imbirem. Dodajemy jajka i mieszamy na gładką masę. Masę serową wlewamy na gruszki. Tortownicę owijamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą (powinna sięgać połowy wysokości tortownicy).

Pieczemy w kąpieli wodnej około 1 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzimy w piekarniku przez 10 minut, wyjmujemy z kąpieli i wstawiamy na noc do lodówki.

8 komentarzy

  1. O, pieczony w kąpieli wodnej - jak lubię najbardziej.
    Mam prośbę: jeśli to przepis w ramach akcji korzennej, napisz to proszę w poście i dodaj link lub banner do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ptasiu, też polubiłam kąpiel wodną, masa serowa ma wtedy inną, moim zdaniem ciekawszą konsystencję. Wszystko już dopisałam, link tez jest:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś cudownym gościem, który przynosi smakołyki i to jakie. Gość - marzenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne połączenie, właśnie mam coś z gruszkami i imbirem w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj gruszki sie lubia z imbirem na pewno! ciocia musiala byc szczesliwa! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lo, jestem za to gościem, który sprawia najwięcej kłopotu, bo trzeba dla niego gotować oddzielne, bezmiesne dania;)

    Gwiazdko, czekam z niecierpliwością na Twój wypiek!

    Cudawianko, oj lubią się lubią, i ja to połączenie lubię też bardzo. No i najważniejsze-sernik cioci smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  7. z chęcią zaprosiłabym Cię jako gościa (-:

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!