Chleb orzechowy

niedziela, 22 listopada 2009

Chleb orzechowy

Mama strasznie mnie prosiła, żebym zrobiła pyszny chleb z orzechami. W pewnym sensie spełniłam jej prośbę, tylko przepis jest trochę inny;) Chlebek smaczny, w środku dużo orzechów, jest co chrupać. Piekłam pierwszy raz w garnku rzymskim, chleb wypełnił połowę formy. Chciałam go jak najbardziej wydłużyć, dlatego nie jest zbyt wysoki.

Składniki na 1 bochenek

50 g masła
350 g mąki razowej
115 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka cukru muscovado
1 1/2 łyżeczki soli
20 g drożdży
275 ml ciepłego mleka
125 g orzechów włoskich posiekanych

Masło roztapiamy w garnuszku, aż będzie zaczynało robić się brązowe. Odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże rozkruszamy w miseczce, zalewamy połową ilości mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąki, sól i cukier. Wlewamy zaczyn, pozostałą ilość mleka i masło. Używając ręki mieszamy płyny, stopniowo zahaczając o mąkę, aż w końcu wymieszamy całą i powstanie wilgotne ciasto. Można te ż wyrobić całość robotem.

Ugniatamy ciasto przez 6-8 minut na oprószonej mąką powierzchni. Przekładamy je do naoliwionej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejscu na godzinę.

Ciasto wykładamy na blat i odgazowujemy. Podsypać orzechami i wgniatamy je w ciasto, a następnie wkładamy do miski na 30 minut do rośnięcia.

Ciasto przekładamy do wysmarowanego oliwą i posypanego otrębami garnka rzymskiego lub keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość - około 45 minut.

Używając ostrego noża nacinamy wierzch 3 razy. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Jeśli nie pieczemy w garnku, piekarnik nagrzewamy do 2oo stopni, wkładamy do gorącego na 35-40 minut. Przekładamy na kratkę do ostygnięcia.

3 komentarze

  1. lubię, gdy mi chrupie w kanapce
    marzy mi się chleb z orzechami nerkowca

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkie orzechowe wypieki, więc ten chleb jest jak dla mnie doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieju, boski byłby z nerkowcami, bo też bardzo lubię:)

    Szarlotku, cieszę się że trafiłam w twój gust tym wypiekiem:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!