Apple galette

sobota, 14 listopada 2009

Apple galette

Po wczorajszym puddingu naszła mnie straszna ochota na coś jeszcze z jabłkami. No i dawno nie było u nas prostego ciasta na kruchym spodzie z owocami. Oto i jest. A do tego ma nietypowy kształt, bardzo mi się podoba. Przepis z tego bloga, lekko zmodyfikowany.

Składniki
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
150 g masła
łyżka cukru
szczypta soli
1/4-1/2 szklanki wody

Składniki na nadzienie:
3 średniej wielkości kwaskowe jabłka
sok i skórka z połowy cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki migdałów w słupkach uprażonych

Składniki na kruszonkę:
70 g mąki
50 g masła
1/3 szklanki cukru brązowego
1/4 łyżeczki cynamonu

Sypkie składniki na ciasto mieszamy i dodajemy pokrojone masło, wyrabiamy ciasto. Wodę dolewamy stopniowo, w zależności od tego, jak ciasto będzie się wyrabiało.Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
W międzyczasie jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny, cynamon i migdały. Całość mieszamy.

Gotowe ciasto wałkujemy (lekko podsypując blat mąką) na duże koło o średnicy około 28 cm. Układamy jabłka(tak, by stały prawie pionowo), pozostawiając 2-3 cm wolnego od brzegu. Na wierzch wysypujemy kruszonkę przygotowaną z powyższych składników. Wolny brzeg ciasta "kładziemy" na jabłka i robimy z niego 4 zakładki.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakuje na ciepło.

4 komentarze

  1. O jaka ładna ;) Najlepsza by była w austriackim z tylu - z sosem waniliowym. Osobiście uwielbiam większość jabłkowych słodkości. Dla mnie połączenie deser i jabłko jest idealne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziwnograju, ja myślałam o lodach, choć sosem waniliowym też bym nie pogardziła:) Oj tak, jabłkowe słodkości to coś, co i ja lubię bardzo.
    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyszła, uwielbiam ten kształt ciasta. Ostatnio upiekłam galette z żurawinami. A na tę Twoją to mam wielką ochotęm Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lo, podziwiałam Twoje ciasto poszukując przepisu na swoje. Wyglada niesamowicie i ten kolor! Piękne:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!